Despre securitatea cibernetica

Prin securitate cibernetica intelegem protejarea sistemelor informatice. In ziua de azi, cu totii ne-am obisnuit sa folosim produsele electronice. Hackerii inventeaza metode din ce in ce mai moderne si mai ingenioase pentru a ataca sistemele informatice.
O mare parte a datelor noastre sunt intr-un fel, connectate la internet. Securitatea cibernetica a evoluat de la protejarea informatiilor si deja exista si pentru a proteja datele si alte aparate electronice. Cu cat mai multe date si aparate avem conectate la internet, cu atat mai important este sa le protejam de hackeri.
Nu doar firmele dar si persoanele fizice sunt atacate de hackeri care incearca sa fure datele personale, pozele sau orice informatie pe care le pot folosi pentru santajare. O metoda folosita de hackeri, de care probabil cu toti am auzit, sau in cel mai rau caz, am si intalnit-o, este virusul. Sunt diferite tipuri de virusi care ne ataca calculatorul, tableta sau telefonul, prin care hackerii primesc acces la toate datele noastre care se aflau pe dispozitivul atacat. Daca observam ca dintr-o data au disparut fisiere, siferite spatii sunt blocate, dispozitivul folosit merge tot mai incet sau chiar se blocheaza, probabil suntem atacati de un virus.
Cel mai usor mod de a primi un virus, este prin internet. Se pot gasi peste tot, intr-un email simplu, prin retele de socializare, prin fisierele descarcate, dar sunt ascunsi si in reclame. Un singur click gresit, si programul nedorit se instaleaza singur. Dar pot fi transmise si de pe un alt calculator, cu o discheta sau un stick care poarta virusi.
Trebuie sa fim atenti si sa incercam sa evitam siteurile nesecurizate sau periculoare. Hackerii tot timpul o sa gaseasca metode noi pentru a ne infecta dispozitivele, totusi ne putem proteja fisierele cu programele antivirus. Astea sunt create exact pentru a gasi fisierele infectate si pentru a ne proteja calculatoarele. Este recomandat sa scanezi din cand in cand dispozitivul folosit cu un program antivirus si sa ai mare grija ce descarci de pe internet.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns