Informatii cu privire la mediere si cum puteti profita cel mai mult de pe urma unui mediator

Pentru aceia ce nu nu stiu la ce se refera termenul, medierea este o modalitate de rezolvare a conflictelor dintre doua parti care doresc solutionarea unui conflict apeland la o terta persoana, denumita mediator. Principiile care stau la baza acestei metode sunt informalitatea, neutralitatea, egalitatea si confidentialitatea.

Finalitatea urmarita de mediator este incercarea oferirii unei solutii utile, rapide si de termen lung de pe urma careia au de castigat ambele parti. Interventia unui mediator este adesea comuna in chestiuni comerciale, legale, diplomatice si in neintelegeri la locul de munca sau in familie.

Din perspectiva istorica, medierea a fost folosita din perioada comerciantilor fenicieni, unele culturi chiar considerand mediatorul o persoana sacra.

Eticheta mediatorilor este foarte bine pusa la punct, cele mai importante criterii find angajamentul de informare , neutralitatea, perspectiva obiectiva si intreprinderea activitatilor doar in domeniile in care au fost instruite ori au experienta. Pentru a va decide asupra unui mediator Baia Mare ori din alte orase, este recomandat sa va documentati pentru a gasi persoana pregatita pentru conflictele dumnevoastra.

Nu ar trebui sa fie facuta vreo confuzie intre mediere si un proces, procesul putand fi pus in miscare fara acordul ambelor parti. Medierea este produsul unui conflict pe care partile vor sa-l solutioneze pe cale pasnica. E observabil ca partile care isi cunosc mediatorul au o rata de succes mai mare si isi solutioneaza disputele in timp mai scurt.

Ar trebui, in acelasi timp, mentionat faptul ca la mediere ar putea lua parte si alte persoane pe langa parti si mediatori. In functie de natura problemei, la mediere ar putea fi prezenti o varietate vasta de specialisti.

Ideea principala care recomanda medierea ca alternativa de solutie este realitatea faptului ca fiecare conflict presupune investitii emotionale si financiare inerente, iar din toate aceste alternative de solutionare, procesul de mediere este cel care poate fi desfasurata intr-un cadru mai putin formal. Acest proces are si o valenta psihologica, unul din pasii centrali pe care-i vizeaza fiind definirea problemei reale. In mod similar, acest proces poate fi privit ca unul de anticipatie, orice situatie tensionata putand fi pusa in fata unui mediator pentru a anticipa si rezolva un potential viitor conflict.

Daca sunteti in una dintre situatiile descrise mai sus, va recomandam sa apelati cu incredere la un mediator cu scopul de a putea avea parte de sfaturi obiective, profesionala si confidentiala. Oricare ar fi particularitatile problemelor, medierea ajuta la facilitarea o varianta valabila si poate oferi solutii spre avantajul tuturor partilor vizate.

GD Star Rating
loading...
Informatii cu privire la mediere si cum puteti profita cel mai mult de pe urma unui mediator, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns