Pentru aceia ce nu cunosc termenul, medierea este o alternativa de rezolvare a conflictelor dintre doua sau mai multe parti care isi doresc solutionarea unei problem prin apelarea la o terta parte, cunoscuta drept mediator. Ideile principale ce stau la baza acestei metode sunt amiabilitatea, neutralitatea, impartialitatea si confidentialitatea.
Scopul urmarit de mediator este obtinerea unei solutii utile, rapide si de termen lung de pe urma careia beneficiaza ambele parti. Implicarea unui mediator este cel mai des intalnita in chestiuni comerciale, legislative, diplomatice si in neintelegeri la locul de munca sau in familie.
Din perspectiva istorica, aceasta alternative a fost folosita din vremurile comerciantilor fenicieni, unele civilizatii chiar considerand mediatorul o persoana sacra.
Conduita persoanelor care se ocupa cu medierea este foarte riguros pusa la punct, cele mai relevante criterii find angajamentul de informare a partilor, pozitia de neutralitate, perspectiva obiectiva si desfasurarea serviciilor doar in domeniile in care au fost instruite ori au experienta. Pentru a va decide asupra unui mediator Baia Mare ori un mediator din alte orase, este recomandat sa va interesati pentru a contacta persoana specializata pentru problema cu care va confruntati.
Nu trebuie facuta nicio confuzie intre mediere si un proces , procesul putand fi initiat chiar si fara arpobarea ambelor parti. Medierea poate fi considerata produsul unui conflict pe care partile vor sa-l solutioneze pe cale pasnica. E usor de vazut ca partile care cunosc mediatorul au o rata de succes sporita si isi solutioneaza disputele mai repede.
Trebuie, de asemenea, mentionat ca la mediere ar putea lua parte si alte persoane pe langa parti si mediatori. In functie de natura problemei, la mediere mai pot fi prezenti avocati, contabili, partenerii de viata sau traducatori.
Ideea principal care recomanda medierea ca alternativa de solutie este realitatea faptului ca orice conflict implica un consum emotional si financiar, iar dintre toate variantele de solutionare, medierea este cea care ar putea fi desfasurat intr-o maniera mai putin formala. Acest proces are si o latura psihologica, unul din pasii centrali pe care-i vizeaza fiind determinarea problemei . In mod similar, acest proces poate fi privit ca unul de preventie, orice situatie tensionata putand fi adusa in fata unui mediator pentru a anticipa si rezolva un posibil viitor conflict.
Daca va regasiti in oricare dintre dintre aceste situatii descrise mai sus, este recomandabil sa apelati cu incredere la un mediator pentru a putea avea parte de sfaturi obiective, profesionala si confidentiala. Oricare ar fi natura problemelor, medierea ajuta la facilitarea o varianta valabila si poate oferi solutii in avantajul ambelor parti vizate.
loading...