Istoria si originile pizzei

istoria pizzei

Toata lumea stie ca pizza a fost inventata de catre italieni si tot de la ei, si-a raspandit renumele in toata lumea. Acest lucru, este foarte posibil sa fie gresit, asta pentru ca in Grecia Antica, se coceau deja painici in forma de pizza, peste care se adaugau ingrediente.

Nu putem contrazice argumentul ca pizza a devenit celebra datorita italienilor insa originile ii sunt putin neclare. In zona mediteraneana acest tip de preparat dateaza cu mult inainte de Imperiul Roman.

Prima mentiune a termenului de pizza, dateaza din anul 997 dintr-un text latin descoperit pe coasta sudica a Italiei. Totusi, etimologia cuvantului este discutabila, existand mai multe cuvinte din care ar fi putut sa se traga numele de „pizza” cum ar fi

  • -pikte, cuvant grec care insemna coca framantata, devenit pitta, in limba latina ce a urmat grecilor.
  • -pinsa, termen din latina care se referea la procesul de aplatizare a aluatuilui
  • -pizzicare, cuvant italienesc ce face referire la procesul de scoatere a pizzei din cuptor.

Desi acestea sunt doar pure supozitii, adevaraul pare a fi undeva la mijloc.

Faima actuala a pizzei, se trage din orasul Napoli, oras care astazi este recunoscut pentru cea mai buna pizza din lume, existand aici pizzerii care sunt vizitate de catre turistii straini, tocmai in acest scop, de a gusta din savoarea unei pizze autentice.

Initial acest tip de preparat se consuma de catre saraci, in Napoli, fiind ieftin si usor de preparat. Gustul si reteta au fost schimbatet total, odata cu introducerea rosiilor in Europa de pe continentul Nord American. De abia din secoul al XVIII-lea, napoletanii au inceput sa puna sos de rosii peste blatul pizzei iar de aici, renumele s-a dus pe tot mapamondul.

Cele mai faimoase sortimente de pizza din Napoli sunt Marinara si Pizza Margherita. Daca Marinara este numele primei pizze, Margherita reprezinta prima intalnire intre pizza si branza, intalnire care a dus la crearea celei mai faimoase tipuri de pizza.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns