Iti este frica de paianjeni? Aplicatia aceasta este special conceputa pentru tine

Cu scopul de a facilita tratamentul aranhofobiei, cercetatorii au implementat o noua aplicatie. Datorita realitatii augmentate, pacientii pot sa isi reduca nivelul de teama fara sa fie nevoiti sa se confrunte cu un paianjen adevarat.

Suferi de fobii? Exista o aplicatie care te ajuta sa scapi de ele, aceasta din urma se numeste Phobys. Reprezinta fructul unui nou studiu efectuat de catre Universitatea Bale din Elvetia, studiu publicat in revista Journal of Anxiety Disorders. Reia principiul terapiei de expunere, in cadrul careia pacientul invata sa isi gestioneze teama confruntandu-se cu fobia de care sufera. Aici, cercetatorii au apelat la realitatea augmentata in incercarea de a desensibiliza persoanele carora le este frica de paianjeni.

Phobys afiseaza un paianjen virtual integrat intr-o viziune a lumii moderne. Aplicatia propune 9 nivele, cu sarcini din ce in ce mai intense si dificile, care permit sa se ajunga pana la interactiunea cu un paianjen virtual. La sfarsitul fiecarui nivel, utilizatorii vor evalua intensitatea fricii si aplicatia va decide mai apoi daca a venit timpul sa treaca la nivelul urmator sau sa reinceapa acelasi nivel. Participantii sunt motivati datorita elementelor de joc, cu numeroase recompense si animatii.

O aplicatie deja accesibila tuturor

Per total, un numar de 66 de voluntari au participat la acest studiu. Primul grup a urmat sase sesiuni de antrenament a cate o jumatate de ora cu aplicatia, etalate pe doua saptamani in timp ce grupul control nu a facut nimic. Pentru a evalua nivelul de frica la inceputul si la sfarsitul studiului, participantii au fost nevoiti sa abordeze un paianjen real inchis intr-o cutie transparenta. Cercetatorii au masurat scaderea semnificativa a fricii participantilor fata in fata cu un paianjen comparat cu grupul control.

Vezi si:  O cerneala “vie” 3D ar putea revolutiona medicina si cucerirea spatiala

Phobys este deja disponibila pe Play Store si App Store. Sedintele de sensibilizare se platesc insa utilizatorii pot testa in mod gratuit daca le este sau nu teama de un paianjen virtual.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns