Probleme cu mufa de alimentare a laptopului?

reparatie-mufa-alimentare-laptopTe trezesti intr-o buna dimineata, vrei sa pornesti laptopul, insa orice ai face ecranul ramane negru. Calculatorul primeste sigur curent pentru ca auzi coolerul pornind si luminita care iti indica daca laptopul este alimentat este si ea aprinsa. Bineinteles, intri in panica si te gandesti ca s-ar putea sa ai nevoie de un display laptop nou sau chiar de o mufa alimentare laptop si te intrebi cat te va costa si cat timp vor lua reparatiile. Daca te uiti insa cu atentie la ecran vei observa o umbra usoara si obscura care ia parca forma imaginilor de pe desktop. Cu lanterna aproape ca poti descifra imaginile.

Din nefericire aceasta problema este una destul de comuna la ecranele laptopurilor si poate fi cauzata de doua probleme: ori s-a defectat lampa din spatele ecranului, ori s-a defectat invertorul acestuia. Lampa din spatele ecranului este un bulb fosforescent, care ilumineaza ecranul din interior pentru a face totul lizibil si inteligibil pentru utilizatori. Acestea se strica cateodata, cauzand ecranul sa apara intunecat sau obscur. Invertorul , a doua cauza a acestei probleme, are acceasi manifestare atunci cand apare o defectiune. Scopul acestuia este sa converteasca puterea directa in putere alternativa, lucru necesar pentru a se ilumina acel display laptop. Deci atunci cand se strica invertorul, lampa din spatele ecranului nu mai este alimentata corespunzator.

Exista metode pentru a vedea cine este de vina. In mod normal, daca se strica lampa, ecranul nu va fi iluminat deloc, sau mai degraba va fi invaluit intr-o lumina rosiatica, care in timpul folosirii laptopului poate reveni la normal. Pentru o diagnoza corecta trebuie sa excludem placa video si acest lucru il facem prin conectarea unui monitor extern la laptop. Daca problema dispare, atunci putem sti cu siguranta ca lampa este vinovata. Daca culorile raman in continuare distorsionate, problema este mai adanca. Cand se defecteaza invertorul de obicei se intampla gradual. La inceput ecranul va flicari, apoi va deveni tot mai inchis la culoare. La un simplu restart, acesta isi va reveni dar dupa o perioada de timp se va intuneca din nou.

Vezi si:  Cum sa alegi o firma de web design

Aceasta diagnoza nu este exhaustiva si mai degraba una simpla care poate fi cu usurinta gresita. Pentru a testa lampa si invertorul ar trebui sa folosesti un alt laptop cu display perfect functional, pe care ar trebui sa il conectezi la al tau si sa vezi cum se comporta fiecare componenta pe rand. In mod normal acest lucru se face intr-un service de laptopuri unde exista toate aparatele si facilitatile necesare, inclusiv cunostintele tehnice. Altfel, e ca si cum ai incerca sa oferi un diagnostic pentru o boala si chiar un tratament, fara sa ai cunostinte de medicina.

Este putin probabil sa ai nevoie de un display laptop nou in intregime dar acest lucru nu este exclus. Oricum, exista numeroase magazine de componente si accesorii, online unde poti gasi atata display-uri intregi, cat si componente mai micute cum ar fi doar invertorul sau mufa alimentare laptop de care ai nevoie. Acestea sunt mai putin costisitoare si usor de instalat. Insa nu uita, nu ajunge sa inlocuiesti o piese cu alta! Trebuie ca laptopul sa fi fost corect diagnosticat pentru a putea fi sigur care este piesa exacta de care ai nevoie.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns