Se stie ca alegerea de a gazdui un site pe server dedicat este optima atunci cand acesta este mai complex si se bucura de un trafic ridicat. Ofera mai multa libertate de utilizare a resurselor sale celui care a cumparat spatiul, decat celelalte tipuri de gazduire. Acesta este inchiriat de catre user in totalitate, utilizand intreaga performanta si capacitate a serverului, ofera acces root ca si vps-ul, dar este mai puternic si mai rapid. Unele firme de gazduire web ofera deja posibilitatea de a alege intre servere HDD sau SSD, dupa nevoie si configuratii in RAID 6, de obicei, sau RAM. Userul, poate, de asemenea, in functie de nevoile sale sau al tipului de afacere online, sa opteze intre administrarea servereului (managed) de catre un furnizor care isi externalizeaza serviciile pentru clientii sai, sau poate sa si-l administreze independent de firma care i-a inchiriat serverul. Clientul va trebui sa se ocupe de partea software a siteului si de problemele care pot sa apara: updateuri, securitate, design web. Daca alegem un dedicat unmanaged vor fi mai putine costuri cu furnizorul de hosting, cel putin pentru cei care au capacitatea hardware sa intretina un server, insa va fi un consum de timp destul de mare cu administrarea domeniului(iilor) web, asta daca ne dorim sa creem valoare si apreciere din partea clientilor afacerii. Un managed este costisitor, insa rentabil daca ne facem planuri pe termen lung cu afacerea online. Un angajat priceput in acest sens ar fi potrivit, mai ales in cazul in care necesitatile harware depasesc abilitatile dvs. tehnice.
Ne putem intreba care ar este legatura intre un VDS si un server dedicat sau un VPS. Daca VM-ul este un software care simuleaza un server fizic, dar cu capacitati reduse de a intreprinde diverse actiuni simultan. Vestea buna este ca mai oportun decat el si decat un VPS este VDS-ul. Nefiind atat de utilizat la o scara larga in pachetele de gazduire, VDS ul nu este adresat tuturor utilizatorilor pentru ca este potrivit unor site-uri cu un trafic care va creste in timp si cu activitate dinamica. Acronimul inseamna Virtual Dedicated Server adica un server dedicat virtual. Acesta este o alternativa excelenta la un server fizic, daca aveti nevoie de acces root, spatiu extins pe disc si libertate sa de organizare.
O caracteristica importanta de stiut despre VDS este ca el utilizeaza hypervisori. Acestia sunt cei care ofera posibilitatea de virtualizare a dedicatului, datorita accesului root. Privita din perspectiva unei variante de hosting mult mai flexibila decat un VPS si chiar decat un dedicat, poate fi optiunea cea mai potrivita pentru companiile care vizeaza dezvoltare si crestere pe termen lung. Un dedicat virtual este varianta scalabila cand vine vorba de date mereu in crestere care au nevoie de spatiu de stocare, server care reactioneaza la fel de prompt si ofera aceeasi performanta, si in situatia in care ii sunt adaugate informatii in plus, in mod constant. VPS hosting, spre exemplu, consuma, prin natura sa, mult mai multe resurse decat un dedicat sau decat un VDS hosting, iar scalabilitatea este masura diferentei dintre ele.
Nevoile de virtualizare a serverului detinut depinde de cantitatea de date care necesita stocare si de tipul de hosting care se potriveste unei anumite afaceri online, intr-o anumita perioada de timp. In acest caz, alegerea cea mai potrivita dintre un server virtual privat si un server dedicat virtual depinde de acest aspect. Sigur ca pentru un site obisnuit cu un trafic si cu conturi de e-mail putine este binevenit un VPS, insa, in momentul in care creste cantitatea de date care trebuie pastrate si cu care se lucreaza, numarul de vizitatori si daca exista planuri de viitor pe termen lung, veti avea nevoie de un VDS. O afacere online este in crestere si evolutie, deci este foarte probabil sa fiti nevoit sa va schimbati planul de gazduire sau, chiar si furnizorul, pentru ca un altul raspunde mai bine noilor nevoi.
loading...