Eczema este o afectiune cronica frecventa a pielii, care afecteaza foarte multe persoane. Afectiunea poate sa apara la persoanele de toate grupele de varsta, dar este mai frecventa la sugari decat la adulti.
Simptomele sale includ pielea uscata, inrosirea, umflarea, blistere, crapaturi, rani inflamate si mancarime constanta. Poate afecta diferite parti ale corpului, cum ar fi fata, mainile, gleznele, partea din spate a genunchilor, gatului si pieptului superior.
De obicei, eczema este o afectiune ereditara, dar pot exista diferiti factori care o pot declansa, precum: alergii, mediu iritant, transpiratia si stresul emotional. Focarele de eczeme pot fi cronice sau acute.
In cazul persoanelor care nu apeleaza la tratament eczema, aceasta poate provoca disconfort. Pe piata farmaceutica exista numeroase medicamente dedicate acestei afectiuni, dar multe sunt pe baza de substante chimice si pot agrava simptomele. Pentru multi oameni, remediile naturale reprezinta o optiune mai buna cand vine vorba despre tratarea eczemelor.
Cele mai eficiente remedii pentru eczeme
- Uleiul de cocos
Acesta este unul dintre cele mai populare remedii pentru eczeme. Are proprietati antifungice, antibacteriene, antimicrobiene si antioxidante. In plus, este un real depozit de vitamine si substante nutritive sanatoase, cum ar fi acidul lauric si vitaminele K si E, care ajuta la combaterea mancarimii si calmeaza pielea. Pentru rezultate optime, se utilizeaza ulei de nuca de cocos nerafinat, virgin si presat la rece.
Se aplica ulei de nuca de cocos direct pe pielea afectata, de mai multe ori pe zi, pentru a obtine o usurare instantanee a mancarimii si a durerii. Se continua remediul mai multe zile la rand, pana cand simptomele dispar complet.
- Fulgii de ovaz coloidal (ovaz foarte fin)
Fulgii de ovaz coloidal pot fi foarte eficienti cand vine vorba de tratament eczema. Acestia au proprietati antiiritante, antiinflamatoare si linistitoare, care usureaza mancarimea si reduc durerea.
Se adauga una sau doua cesti de fulgi de ovaz coloidal intr-o cada de baie plina cu apa calduta. In apa astfel pregatita persoana trebuie sa stea cel putin 15 – 20 de minute. Apoi se indeparteaza usor surplusul de piele si se aplica un hidratant usor.
- Turmericul
De-a lungul timpului, turmericul a fost utilizat pe scara larga in tratamentul diferitelor afectiuni ale pielii, inclusiv al eczemelor. Intr-un studiu publicat in iunie 2010 in revista Journal of Drugs in Dermatology se aprecia ca turmericul, printre alte plante, este benefic in ingrijirea pielii datorita calitatilor sale antioxidante. In plus, curcumina, ingredientul activ prezent in turmeric, are proprietati antiinflamatorii si bactericide care ajuta la tratarea inflamatiei si mancarimii.
Se amesteca jumatate lingurita de turmeric cu lapte, suficient pentru a face o pasta. Se aplica aceasta pasta pe pielea afectata de doua ori pe zi, pana cand roseata si mancarimea dispar.
- Liliacul indian (neem)
Numeroase studii de specialitate au aratat ca liliacul indian are proprietati antibacteriene, analgezice, antiinflamatorii si antimicrobiene care pot ameliora simptomele eczemelor – uscaciunea, durerea, inrosirea, umflarea si inflamatia. In plus, uleiul de neem este o sursa buna de uleiuri esentiale grase si vitamina E, care ajuta la mentinerea hidratarii pielii afectate. Atat frunzele de neem, cat si uleiul de neem, pot fi folosite pentru tratarea eczemelor.
loading...