Amenajarea surselor de alimentare cu apa

instalator apaAlimentarea cu apa a locuintelor fara retea de apa potabila se face din resurse propii si acestea sunt reprezentate aproape intotdeauna de panza freatica de suprafata accesibila fie prin saparea de puturi fie prin captarea unui izvor din apropiare (cazuri foarte rare).

Indiferent de situatie, montarea unui hidrofor este absolut necesara. Legarea si punerea in functiune a unui hidrofor o puteti face chiar dumneavoastra, iar in caz ca nu va pricepeti puteti apela la serviciile unui instalator din orasul dumneavoastra.

Exista cel putin trei metode pentru amenajarea surselor de de alimentare cu apa.

Puturi sapat

Prima modalitate de a ajunge la structurile acvifere de suprafata a fost saparea puturilor, iar aceasta lucrare se face de obicei in comunitate si nu este necesara interventia neaparata a unui instalator profesionist.

Aceste sunt puturi de mari dimensiuni menite sa aprovizioneze cu apa mai multe gospodarii. Sapatura se realizeaza manual, iar pamantul rezultat este ridicat la suprafata prin metoda scripetilor.

Pe masura ce sapatura inainta peretii erau asigurati de un cofraj de lemn. Suprafata de incepere putea ajunge chair si la dimensiuni de 3 x 3 m pentru a asigura lejeritatea miscarii.  Adancimea sapaturii sub nivelul panzei freatice asigura volumul de apa colectata care trebuia sa corespunda cinsumului zilnic. Aceste fantani zidite cu caramida sau piatra se mai regasesc si acum la sate.

Puturi forata

O sapa rotativa spirala, de forma unui snec, si avand diferite dimensiuni, actionata manual sau motorizat reduce mult din volumul de munca depus in cazul puturilor sapate. Primele puturi forate au aparut la noi secolul trecut si aveau diamentru de 10 cm intrucat forajul se executa manual, iar dimensiunea redusa usura munca.

Vezi si:  Informatii utile despre sculele dintr-un atelier de lemn. Ce face fiecare?

Puturile forate din ziua de azi se fac mecanizat si poat atinge diamentre mult mai mari, chiar si de 1,5 m sau poate si mai mari.Tubarea puturilor forate se face coborand unul cate unul. Tuburile din dreptul straturilor acvifere sunt special pentru patrunderea apei. Aceasta lucrare este facuta de echipe specializate in saparea de puturi forate.

Puturi infipte

Un tub de otel (o teava) perforat cu o multime de gauri este infipt in sol pana la nivelul panzei freatice de suprafata, apa va patrunde in interiorultubului de unde poate fi extrasa la suprafata.  Conditia ca acest sistem sa functioneze este ca zona stratului acvifer sa posede o textura pietroasa care sa nu permita infundarea gaurilor din tub cu pamant. Executarea lucrarii se face cu oameni care detin cunostiintele si echipamentele necesare, o echipa de instalatori bine pregatiti.

GD Star Rating
loading...
Amenajarea surselor de alimentare cu apa, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns