Rezumat:
Atunci cand ai o constructie din lemn, grija pe care o ai fata de ea trebuie sa fie una maxima. Un lemn care nu este bine tratat, poate sa fie extrem de periculos si poate sa duca la o uzura rapida, cauzata de carii si vechime si chiar la riscuri mai mari, cum ar fi incendiile. Astfel, tratamentul lemnului este un ” must do ” pentru orice proprietar de casa de lemn.
Una dintre solutiile de tratare este ignifugarea. Desi putini cunosc procedeul, ignifugarea lemnului cu solutie ignifuga este o varianta prin care poti sa ii prelungesti lemnului viata extrem de mult.
Ce este Ignifugarea?
In cateva cuvinte simple, reprezinta tratarea pieselor de lemn cu substante ignifuge, cu scopul de a-l face imun la flacari. Practic, odata ce lemnul este tratat la ignifugare, acesta poate sa reziste destul de mult in flacara deschisa. Este bine de stiut, totusi, ca lemnul nu are cum sa devina complet ignifug, ci doar isi mareste timpul de rezistenta, oferind sanse mai mari de evitare a pagubelor.
Cum se face, propriuzis, o ignifugare?
Exista 3 variante prin care ignifugarea poate sa aiba loc: Prin imersie, prin pulverizare sau prin pensulare. Imersia reprezinta, de fapt, scufundarea lemnului in solutie ignifuga si desi ofera rezultate excelente, este o varianta costisitoare, care ocupa mult timp si care se face destul de greoi.
Pulverizarea este o varianta foarte usor de adoptat, ce poate fi folosita pentru orice tip de lemn, inclusiv pentru cel care a fost deja asamblat. De asemenea, pensularea este o metoda rapida si foarte eficienta pentru lemnul care nu este asamblat, dar si pentru cel care este deja intr-o constructie.
Care sunt principalele avantaje ale ignifugarii?
Un avantaj major este faptul ca ingreuneaza aprinderea lemnului. De asemenea, odata ce acesta s-a aprins, arderea se face mult mai usor iar flacarilor nu le este permis sa se propage intr-un ritm normal. Prin ignifugare se castiga timp pretios, timp in care pot sosi pompierii si se pot salva vieti.
loading...