Cum actionam atunci cand varsam cafea sau alta lichide in laptop?

lichide in laptop

Lichidele si electronicele nu ar trebui sa se intalneasca niciodata dar uneori, accidentele nu pot fi evitate. Daca ati varsat cafea, bere, apa, sau orice alt lichid pe laptop este bine sa stiti ce trebuie facut pentru a minimaliza daunele asupra laptopului.

Cel mai important este sa decuplati rapid incarcatorul din laptop apoi sa intoarceti laptopul in asa mod incat lichidele sa se scurga in jos, in loc sa se patrunda in interior.

Atunci cand faceti acest lucru, aveti grija ca lichidele sa nu se scurga pe display, in special pe la rama display-ului.

Inlaturati cu un prosop sau orice aveti la indemana, lichidul de pe laptop si scoateti bateria .

De regula aceste lucruri vin in minte tuturor utilizatorilor de laptopuri, care se regasesc in acasta situatie, insa de aici deciziile pot influenta agravarea problemelor.

NU incercati sa aprindeti laptopul imediat dupa ce l-ati curatat de lichide! Asta este cea mai imporanta regula! Daca il aprindeti puteti sa faceti mai mult rau sau se poate ca laptopul sa functioneze normal insa nu trebuie sa riscati, mai ales daca este un laptop de top.

Urmatorul pas este sa va prezentati cu laptopul, la un service pentru o curatare interna profesionala si o verificare a tuturor componentelor pentru a fii siguri ca eventualele lichide infiltrate, nu afectat placa de baza sau alte componente.

Componente predispuse la defectare

Sunt rare situatiile in care in urma contactului cu lichidele, laptopul nu va suferi nici o defectiune. Daca lichidul s-a infiltat pe la rama display-ului este posibil ca acesta sa prezinte pixeli morti, pete, dungi sau sa nu mai functioneze deloc. Daca lichidul nu s-a infiltrat si doar a stat pe display dar l-ati inlaturat repede, este posibil sa scapati fara inlocuirea display-ului.

Tastatura este in aceeasi situatia. Odata ce lichidele s-au infiltrat pe sub taste si au ajuns la folia de sub acestea, cu siguranta unele taste nu vor mai functiona sau vor functiona incorect. La contactul cu lichide, anumite taste fie nu mai merg fie genereaza alta litera decat ar trebui atunci cand sunt apasate. Orice situatie similara, implica implica inlocuirea tastaturii. Nu se poate repara o astfel de tastatura de laptop, care a avut contact cu lichide intrucat sub taste se afla o folie cu circuite ce intrate in contact cu apa, nu vor mai functiona corect.

Daca ati inlaturat la timp bateria laptopului si ati dus laptopul la un centru de reparatii laptop imediat pentru curatarea lichidului din interior(sau verificarea) este posibil sa scapati doar cu tastatura defeceta. Costul unei tastaturi este intre 100 si 300 de lei, depinde de modelul de laptop si de starea tastaturii (noi sau sh). Veti mai plati pentru curatarea laptopului de lichide insa daca alte defecte nu apar, toata reparatia nu ar trebui sa coste mai mult de 250-300 de lei.

Este un cost destul de ridicat insa defectiunile ar putea fi mult mai mari iar daca lichidele ajung la placa de baza si nu sunt indepartate, acestea vor coroda circuitele placii de baza. Lichidele dulci precum cafeaua indulcita cu zahar si sucurile garbogazoase sunt cele mai periculoase pentru laptopuri insa si berea, vinul sau apa, pot face daune mari laptopurilor.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns