Numarul din ce in ce mai mare de joburi in Cluj, Bucuresti, Timisoara si in general in toate orasele mari ale tarii, ii fac pe toti cei care doresc sa schimbe ceva in evolutia carierei lor sa mearga la interviuri. Pentru multi oameni insa, interviul este o sursa extrem de mare de emotii, care duce la aparitia ticurilor verbale, la greseli de exprimare si la o situatie nu tocmai confortabila.
Ce sunt ticurile verbale si de ce sunt folosite?
Ticurile verbale sunt anumite cuvinte si expresii care se folosesc pentru a umple locurile goale dintr-o conversatie. Foarte multi oameni folosesc ” aaaa” atunci cand se gandesc la un raspuns potrivit sau diverse alte expresiinu tocmai ok.
De cele mai multe ori, folosirea unui tic verbal denota inconfort si lipsa de incredere in propria persoana. Atunci cand se fac angajari intr-un domeniu precum vanzarile, spre exemplu, un tic poate sa fie un mare pas inapoi in fata angajatorului.
Cele mai bune solutii pe care le ai la dispozitie pentru a evita o astfel de problema sunt fie sa taci, fie sa incerci sa corectezi din timp eventualele ticuri.
Cum poate fi corectat un tic verbal?
Este greu sa scapi instant de un tic, insa daca exersezi in timp, poti elimina orice forma de stres.
In primul rand, trebuie sa elimini orice fel de presiune pe care o ai la un interviu. Nu trebuie sa vorbesti ca speakerii celebri si nici sa folosesti cine stie ce cuvinte mari. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa fii relaxat si sa raspunzi bazandu-te pe cunostintele pe care le ai in domeniul in care vrei sa te angajezi.
In momentul in care esti in fata celui care te interviezeaza incearca sa te gandesti la el ca la un prieten vechi, nu ca la o persoana autoritara. Poti renunta la ideea ca un interviu este un teritoriu ofensiv, pe care trebuie sa il cuceresti.
De asemenea, un alt mod prin care poti sa eviti ticurile este sa fii informat. Daca ai toate informatiile necesare pentru a raspunde corect la o intrebare, atunci sansele de a te balbai sau de a trece prin momente stanjenitoare scad considerabil.
Chiar daca te informezi, nu reproduce mot a mot ceea ce ai citit. Informatia trebuie sa vina de la tine, asadar, orice raspuns trebuie sa fie unul natural si cursiv, cu cuvintele tale. Foarte multi oameni care doresc sa se angajeze incearca sa afle cat mai multe despre compania angajatoare si repeta cuvant cu cuvant niste informatii pe care si le impun inca de acasa. Natural este mereu mai bine.
Nu in ultimul rand, incearca sa iti oferi pauze. Nu esti un robot de raspuns care trebuie sa vorbeasca in continuu. Cateva momente de pauza pot fi extrem de utile si iti pot oferi timp sa gandesti. Atunci cand nu stii ce sa zici, tacerea poate sa fie un raspuns foarte bun si reprezinta o varianta prin care iti poti regrupa gandurile.
loading...