Un loc de joaca pentru fizica exotica, o platforma pentru calculul cuantic stabil

| De toate pentru toti | decembrie 23, 2019

Cercetari recente au stabilit o dezbatere de lunga durata.
Treceti peste Godzilla vs. King Kong – acesta este evenimentul crossover pe care l-ati asteptat. Ei bine, cel putin daca esti un fizician in materie condensata. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au demonstrat primul material care poate avea atat interactiuni electronice puternice, cat si proprietati topologice. Nu sunteti siguri ce inseana asta? Nu va faceti griji, va vom lamuri. Tot ce trebuie sa stiti acum este ca aceasta descoperire nu numai ca deschide calea catre calculul cuantic mai stabil, ci si o platforma cu totul nou pentru a explora lumea salbatica a fizicii exotice.

Sa incepem cu elementele de baza. Izolatorii topologici sunt materiale care pot conduce electricitate la suprafata sau marginea lor, dar nu la mijloc. Lucrul ciudat al acestor materiale este ca, indiferent de modul in care le taiati, suprafata va fi intotdeauna conducatoare, iar mijlocul va fi mereu izolant. Aceste materiale ofer un loc de joaca pentru fizica fundamentala, dar sunt, de asemenea, promitatoare pentru o serie de aplicatii in tipuri speciale de electronica si calculare cuantica.

De la descoperirea izolatorilor topologici, cercetatorii din intreaga lume lucreaza la identificarea materialelor cu aceste proprietati puternice.

„Un boom recent In fizica materiilor condensate a venit din descoperirea materialelor cu proprietati protejate topologic”, a spus Harris Pirie, student absolvent la Departamentul de Fizica si primul autor al lucrarii.
Un material potential, hexaborura de samariu, a fost in centrul unei dezbateri acerbe intre fizicienii in materie condensata de mai bine de un deceniu. Intrebarea centrala: este sau nu este un izolator topologic?

„In ultimii zece ani, au aparut o gramada de hartii care spun ca da, si o gramada de hartii au iesit spunand ca nu”, a spus Pirie. „Punctul crucial al problemei este ca majoritatea materialelor topologice nu au electroni care interactioneaza puternic, ceea ce inseamna ca electronii se misca prea repede pentru a se simti reciproc. Dar hexaborura de samariu are, ceea ce inseamna ca electronii din acest material incetinesc suficient pentru a interactiona puternic. In acest domeniu, teoria devine destul de speculativa si nu este clar daca materialele cu proprietati puternic interactionate pot fi si topologice. In calitate de experimentisti, am lucrat in mare masura orbi cu materiale de genul acesta. ”

GD Star Rating
loading...

148 Vizualizari, 1 astazi

  

Conecteaza-te cu noi pe Facebook!

Serviciile noastre:

suplimente nutritive