Informatii utile despre fertilitate: ovulatia si perioada fertila

| De toate pentru toti | noiembrie 15, 2016

Fertilitatea, ca termen general, se refera la capacitatea de a procrea. O femeie este fertila numai in anumite perioade si de aceea este bine de stiut care este, cu aproximatie, perioada fertila, pentru a putea concepe un copil. Iar ca sa aflati care este aceasta perioada, trebuie implicit sa va cunoasteti organismul si sa stiti exact care sunt functiile organului reproducator, ce inseamna ciclul menstrual si mai ales ce este ovulatia. In continuare sunt punctate cateva elemente esentiale ale fertilitatii.

Despre fertilitate si fertilizare in vitro

Fertilitatea la femei presupune nu numai capacitatea de a ramane insarcinata ci si capacitatea de a duce sarcina la bun sfarsit si de a da nastere unui copil. In schimb, la barbati, fertilitatea se reduce numai la capacitatea de a lasa o femeie insarcinata. Fertilitatea unei femei incepe odata cu ciclul menstrual care apare in jurul varstei de 13 ani si inceteaza in jurul varstei de 50 de ani, cand se instaleaza menopauza.

Iata cateva trucuri de retinut pentru a putea ramane insarcinata:

  • in primul rand, din momentul in care ati luat decizia de a face un copil, trebuie sa incepeti prin a lua acid folic;
  • renuntati la tutun, cafea si alcool;
  • faceti dragoste o data la doua zile, chiar si cand sunteti in perioada ovulatiei;
  • nu mergeti imediat la baie dupa actul sexual ci ramaneti intinsa in pat cateva minute!

Din pacate, din cauza anumitor probleme ale aparatului genital, unele femei nu pot duce o sarcina. Exista insa o solutie pentru aceste femei care isi doresc sa aiba un copil: fertilizarea in vitro!

Fertilizarea in vitro inseamna crearea fatului in afara corpului uman. Procedeul pe scurt este urmatorul: se foloseste ovulul femeii si spermatozoidul barbatului si se realizeaza intalnirea lor intr-un laborator. Aici se va forma embrionul care urmeaza a fi transferat la mama purtatoare in 72 de ore de la conceptie.

Totusi, fertilizarea in vitro ramane ultima varianta la care se recurge daca, dupa un timp indelungat de tratamente, nu a fost invinsa sterilitatea.
Perioada fertila si ovulatia

Perioada fertila a unei femei are loc in jurul datei de ovulatie din timpul ciclului menstrual. Este perioada in care femeia poate ramane insarcinata foarte usor. Aceata perioada fertila este de cam 4 zile pe luna si sunt determinate de ovulatie. Important de retinut este faptul ca ciclul menstrual incepe in fiecare luna in prima zi a menstruatiei si dureaza de regula 28 de zile. Perioada fertila a femeii apare de regula la mijlocul ciclului menstrual dar poate aparea si mai devreme.

Pentru a detecta perioada fertila, trebuie sa fiti foarte atenta la schimbarile pe care le sufera organismul (de exemplu prin verificarea temperaturii corpului) si mai ales trebuie sa invatati sa recunoasteti semnele ovulatiei.

Ce este ovulatia? Ovulatia are loc in momentul in care un ovul matur este elibarat din ovar fiind pregatit pentru a fi fertilizat. Daca fertilizarea nu se produce apare sangerarea numita menstruatie. Dupa ce ovulul nefecundat este eliminat, un folicul nou isi incepe maturizarea pentru a elibera un nou ovul dupa inca 14 zile. In timp ce ovulul traieste intre 12 si 24 de ore, spermatozoidul are viata mai lunga de aproximativ 3-5 zile.

Daca ovulul a fost fecundat, se formeaza embrionul care se lipeste de peretele uterului unde ramane pana cand se dezvolta suficient.

Salvează

GD Star Rating
loading...

752 Vizualizari, 2 astazi

  

Conecteaza-te cu noi pe Facebook!

Serviciile noastre:

suplimente nutritive