Fie că doriți să vă întoarceți la tradiții și să înființați un spațiu de lucru, de exemplu, o zonă cu destinația unei suprafețe agricole unde să creșteți animale sau diferite culturi de plante, fie că doriți să dați startul unui proiect de construcții ce vizează ridicarea unei case în care să locuiți cu familia, terenul achiziționat în vederea demarării procesului de construcție trebuie să îndeplinească o serie de caracteristici pentru a permite conformarea cu dorințele și nevoile dumneavoastră.
De aceea este important să cunoașteți prin ce se caracterizează un teren intravilan vs. teren extravilan, lucru pe care vă invităm să-l descoperiți în cele ce urmează.
Rezumat:
Despre teren intravilan și diferențele față de terenul extravilan
Principalul motiv pentru care ar trebui să aveți în vedere diferențele cu privire la terenurile intravilane și cele extravilane se rezumă nu doar la preț, ci și la incapacitatea de a primi avizele necesare pentru a demara un proiect de construcții. Este neplăcut să faceți o investitie generoasă într-un teren pe care nu-l veți putea folosi așa cum ați visat și la care, totodată, să fiți nevoiți să suportați periodic o serie de taxe și impozite.
Ambele tipuri de terenuri au la bază un istoric important, necesar spre a fi cunoscut în vederea atribuirii unei bune destinații de folosință ulterioare. Pe lângă acest aspect, dimensiunea spațiului e la fel de importantă în luarea deciziei de achiziție și raportarea la nevoile personale, mai ales că, deseori, terenurile extravilane sunt mai generoase din acest punct de vedere, dar au și costuri mai reduse. Legal vorbind, cele două tipuri de terenuri sunt complet diferite, lucru pe care-l veți semnala la analiza diferențelor.
Terenurile intravilane sunt destinate construcțiilor rezidențiale și se pot transforma cu ușurință în spații de locuit sau în spații pe care să le transformați în domenii de lucru precum: clădiri de birouri, centre, spații comerciale, clădiri destinate publicului. La polul opus, în extravilan puteți construi acele zone destinate cu precădere productivității, unde vorbim de terenuri cu destinație agricolă. Dacă vă întrebați cum de există unele spații de tip rezidențial în extravilan, explicația este foarte simplă – analizele în teren au demonstrat că este posibil acest lucru fără pericole și inconveniențe, inclusiv în ceea ce privește necesitatea unor îmbunătățiri funciare. Este ferm înțeles că, unele construcții nu pot fi demarate în interiorul orașelor sau a mediilor rurale, din prisma eforturilor financiare sau a preferințelor personale, a dimensiunii implicate în proiect, motiv pentru care unele persoane aleg și reușesc cu succes să dezvolte o serie de spații de construit sau destinate productivității, chiar și în extravilan.
Astfel, printre diferențele principale a celor două tipuri de terenuri se regăsesc:
- posibilitatea de construcție, strict reglementată în cazul terenurilor aflate în extravilan;
- potențial redus de dezvoltare economică în cadrul suprafețelor de tip intravilan, atât din punct de vedere al dimensiunii, cât și al accesului sau lucrărilor necesare;
- estimările economice ale terenurilor intravilane sunt mai mari față de cele ale terenurilor extravilane, atât din punct de vedere al achiziției inițiale, cât și al taxelor ulterioare îndatorate statului;
- necesitatea unor analize mai amănunțite și specifice terenurilor extravilane pentru a le putea corela cu destinația de uz dorită, în special în cazul în care se dorește a se da un scop de tip rezidențial.
Ce tip de teren să aleg?
Știind toate aceste lucruri, poate fi destul de dificil în continuare să luați o decizie. De exemplu, dacă bugetul vă este extrem de limitat, o opțiune bună poate fi reprezentată de alegerea unui teren poziționat în extravilan, datorită costurilor mult mai reduse. Totuși este ideal să luați în calcul că, în lipsa posibilității de a realiza toate lucrările necesare corespunzătoare activității ce urmează să o întreprindeți, nu veți beneficia de aprobările necesare. Ca de exemplu, este obligatoriu să asigurați în cazul unor destinații de trai și/sau de lucru, accesul la apă, poziționarea unor stâlpi de curent cu acces la electricitate, realizarea unui sistem de canalizare sau amplasarea unor conducte de gaz. Toate aceste modificări pot solicita o serie de implicații financiare extraordinare, ceea ce crește bugetul de investiție, fiind mai rentabil să vă îndreptați către un teren intravilan.
De asemenea, ideal este să stabiliți cu precizie și suprafața utilă necesară, raportând-vă în principal, la nevoi.
Achiziția unui teren se poate transforma într-o investiție pe termen lung. Alegerea corespunzătoare a unei suprafețe în funcție de cadrul juridic și nevoi este singura posibilitate prin care puteți asigura echitabilitatea unei tranzacții imobiliare.
loading...