Whey protein este o proteina pe baza zer, rezultatul obtinut in urma producerii branzei din lapte de vaca. Motivul pentru care oamenii de stiinta au extras aceasta substanta din zer este faptul ca acesta reprezinta, de fapt, o proteina completa, care contine toti aminoacizii necesari, in numar de noua.
Proteinele din zer, utilizate in suplimente nutritive pentru sportivi
Denumirea de whey protein este cel mai adesea intalnita in domeniul fitness, in care suplimentele nutritive sunt esentiale pentru persoanele care au un program regulat si strict de exercitii fizice.
Acest lucru se datoreaza faptului ca pe langa proteinele pe care oamenii si le procura din alimentatie, sportivii – profesionisti sau amatori – care au un astfel de program de antrenamente fizice trebuie sa suplimenteze acest aport cu ajutorul unor suplimente nutritive. In general, aceste suplimente pot fi gasite la sala de fitness la care acestia isi desfasoara antrenamentele sau pe site-uri de specialitate, cum este si KiwiGym.ro.
Tipurile de proteine din zer
Cei care sunt incepatori in acest domeniu, dar intentioneaza sa inceapa un program de administrare de proteine whey, trebuie sa stie ca exista trei tipuri de astfel de proteine, dupa cum urmeaza:
- concentrat proteic din zer – acesta are un nivel mic de grasimi si glucide, care variaza in functie de concentratie. Aceasta poate fi cuprinsa intre 30 si 90%;
- izolate proteice din zer – acestea sunt procesate mai mult pentru a fi eliminate grasimile si glucidele, motiv pentru care nivelul de proteine al acestui tip este de 90%, insa si pretul este putin mai mare;
- hidrolat proteic din zer – avantajul acestora este faptul ca pot fi asimilate mult mai usor, deoarece au trecut deja printr-un proces de hidroliza, proces care face parte din cel digestiv. Tocmai de aceea, acest tip este cel mai scump dintre proteinele whey, fiind utilizat in special pentru formulele suplimentelor proteice medicale.
Indiferent de tip, principalele efecte ale proteinelor whey sunt cresterea rezistentei fizice, scaderea in greutate, dar fara a pierde masa musculara, combaterea pofteide mancare si, in special, de dulce, cresterea si recuperarea musculaturii dupa antrenamente.
loading...