Despre umorul romanesc

Romania – o tara subapreciata de propriul popor

In ultima perioada este un fel de trend in a aprecia tot ceea ce vine din Occident si a ne uita radacinile. Apreciem mancarea, peisajele, conditiile oferite de alte tari si uitam ca suntem romani, si ne-am nascut, respectiv trait intr-o tara care ofera mai mult decat cautam noi la exterior. Cand vine vorba de turism preferam sa plecam si uitam ca Romania e posesoare de ape, munti si litoral. Sunt putine tari care beneficiaza de aceste avantaje, din pacate ,insa, noi nu stim sa le valorificam, si astfel pierdem elemente importante care ne-ar putea defini la nivel mondial.

Revenirea la literatura

Da, poate nu suntem chiar atat de dezvoltati, dar asta nu este in totalitate vina poporului roman ci a sistemului asupritor pe care am fost nevoiti sa il suportam zeci de ani. Anii au trecut iar noi am pierdut marile valori, una centrala fiind literatura si tot ce tine de domeniul literar. Ne place sa glumim, sa ne distram, sa ne relaxam dar ne rezumam uneori la niste lucruri prea rudimentare si uitam ca stramosii nostri au trudit pentru a pastra vie in amintirea multora dintre noi, fie copii, fie adulti, basme ca „Praslea cel voinc si merele de aur”, „Harap-Alb”, „Capra cu trei iezi ” si multe altele.

Si pentru ca am amintit de asemenea basme, multe dintre ele si din opera umoristica a tarii noastre a lasat o amprenta frumoasa asupra fiecarei copilarii. Daca initial aceste povestiri erau transmise pe cale orale prin batrani, de la o generatie la alta, treptat, reprezentanti de seama ai literaturii au considerat ca este mai bine daca am colectiona acest tezaur valoros in diferite culegeri, in vederea pastrarii cat mai intacte a variantelor originale, pentru ca variantele difera o data cu modalitatea de perceptie a celui care o relateaza. Astfel, Petre Ispirescu va face un pas urias in aceasta materie, urmat cu pasi repezi de Creanga.

Caragiale si Creanga- aceeasi viziune, modalitati diferite de redare

Nu cred ca este copil care sa nu fi auzit de Ion Creanga, basmele sale sau renumitele „Amintiri din copilarie”. Nu conteaza daca aventurile lui Nica erau sau nu relatate exact cum avusesera loc, dar trebuie sa recunoaste ca nimic nu poate intrece o portie de ras doar printr-o scurta lecturare macar a unei aventuri. Mai mult, este minunata si ecranizarea care da viata personajelor si creste intesitatea umorului caracteristic operelor lui Creanga.

Este drept ca am putea dezvolta tot mai mult pe aceasta tema, deoarece originile noastre literare ne ofera o gama variata de opere si autori dedicati umorului, sau ironiei. Si acum, bineinteles ca nu l-am putea uita pe I.L. Caragiale. Renumit pentru operele sale dramatice si pamflet, Caragiale a cunoscut un consistent suport din partea Junimii. Acesta apare intr-adevar cu opere inovative intrucat se foloseste de umor si ironie la constructia personajelor sale si a situatiilor de multe ori rusinoase in care sunt implicate acestea, pentru a ilustra societatea secolului al XIX-lea. Beneficiind de un real suport din partea lui Titu Maiorescu acesta reuseste sa puna in scene piese ca „O noapte furtunoasa”, „Domnul Goe” sau „O scrisoare pierduta”, opere ale caror personaje ironizate cu nume de rezonanta istorica sau religioasa sunt create din originalii eroi, devenind antieroi cu trasaturi exact opuse. Mai mult, nivelul de cultura si situatiile pe care le intalnesc vor starni fara indoiala rasul celor care privesc de la exterior, fiind oglindita astfel o societate lipsita de cultura, aflata la inceput de drum prin folosirea unor frantuzisme sau a altor neologisme al caror sens de multe ori nici macar nu il cunosteau.

Revenirea secolului XXI

Dar, gata cu trecutul si sa ne rezumam la secolul XXI, unde situatia nu s-a schimbat, poate doar ca societatea a devenit mai superficiala. Daca pana acum multi apreciau operele lui Creanga sau ale lui Caragiale, acum apreciaza umorul sub forma de bancuri. Trebuie sa recunoastem ca multe din acestea ilustreaza intamplari reale sau cu o baza reala, exact ca textele literare, pana la urma fiind tot o forma de arta. Si pentru ca tehnologia ne ajuta, putem gasi tot mai multe bancuri tari in domeniul online, unde la o simpla cautare putem alege din zeci si sute de bancuri, in functie de categorii si gusturi.

GD Star Rating
loading...
Despre umorul romanesc, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Lasă un răspuns