Rezumat:
Intotdeauna, cand se vorbeste despre o gradina de legume, majoritatea persoanelor se gandesc la volumul de munca si la atentia ce trebuie acordata acesteia. Ei bine, nu putem spune ca nu necesita atentie, dar hai sa vedem partea avantajoasa: vei recolta mereu legume proaspete pentru intreaga familie, vei avea mereu legume bio netratate chimic, iar costurile nu sunt mari, daca aceasta este gandita numai pentru familie si nu ca o afacere.
Cultivarea legumelor, acasa, este o activitate ce aduce multe beneficii si poate fi realizata in orice coltisor. Indiferent ca alegeti un colt insorit din gradina, din curte sau de pe terasa, realizarea proiectului se poate fructifica, iar satisfactia unei recolte proprii este una de nedescris. Pe langa satisfactia unei recolte frumoase si 100% naturala, gradinaritul este o activiate relaxanta, de aceea foarte multe persoanel se indreapta spre ea in ultimii ani.
De ce vei avea nevoie pentru a-ti face propria gradina de legume
Dupa cum spuneam, cand se aude termenul de gradina de legume, majoritatea vad o platforma intinsa de teren. Ei bine, o gradina de legume nu necesita o bucata foarte mare de pamant. Si daca ai mai putin spatiu o poti crea, tot secretul este sa ti-o doresti cu adevarat. Aceasta gradina de legume poate ocupa o suprafata de pamant plana sau daca ti-e mai usor, o poti concepe si sub alte forme. Dupa ce ti-ai stabilit exact cum vrei sa arate si stii exact cum o vei imparti, vei putea incepe pregatirea pamantului pentur noua recolta.
Tipuri si forme de gradini de legume
Dupa cum spuneam, o gradina poate fi creata sub mai multe forme, fiecare depinzand de gustul fiecaruia. Poate va doriti numai o gradina de legume simpla sau una combinata – cu flori si legume – indiferent de alegerea ta, fa-o in asa fel incat sa iti fie tie usor sa o intretii. Daca inca nu stii exact ce tip de gradina sa iti faci, iata cateva tipuri foarte frecvent alese de gradinari:
- gradini clasice – plantele se pun direct in pamant;
- gradini cu paturi inaltate – sunt formate din paturi deasupra nivelului solului, cu diverse forme, delimitate de borduri din lemn, piatra sau beton;
- gradini de tip lasagna – aceasta este construita pe suprafata solului existent din mai multe straturi de materiale organice;
- gradini in containere sau ghivece – acestea sunt ideale pentru apartament;
- gradini cu paturi fitil – aceasta este construita din paturi de gradina construite din recipiente mari care contin un rezervor de apa in partea de jos- apa fiind atrasa in sol prin osmoza.
O data stabilit locul si modul in care va arata, vei putea incepe sa iti achizitionezi si tipurile de seminte de legume pe care ti le doresti in gradina. Acestea nu trebuie neaparat sa fie multe, poti achizitiona numai semintele de legume pe care tu le preferi si de care esti convins ca se vor consuma. De asemenea, te poti axa numai pe legumele ce ocupa terenul intregul sezon sau poate doar pe legumele din sezonul cald. Ce este frumos, este faptul ca in ziua de azi gasesti o mare varietate de seminte; indiferent ca iti doresti seminte de ardei kapia, seminte pentru rosii sau seminte pentru mazare.
De ce trebuie sa tii cont in crearea gradinii de legume
In momentul in care te-ai hotarat ca vrei sa ai mereu legume proaspete, si vrei sa iti creezi propria gradina, va trebui sa tii cont de cateva elemente, care sunt foarte importante, si anume:
- cand alegeti locul pentru gradina, alegeti un loc insorit unde vantul bate mai putin;
- aveti grija ca solul sa fie drenat – daca nu va fi, la prima ploaie, gradina se va inunda;
- plasati gradina langa o sursa apropiata de apa;
- inainte de a semana, aveti grija ca pamantul sa fie fara bulgari si fara pietre;
- ai grija dupa ce plantezi legumele, sa nu isi faca umbra unele alora;
- aveti grija sa alegeti seminte de legume ce rezista temperaturii din zona unde locuiti;
- alegeti seminte ce prezinta o rezistenta mai buna la boli si daunatori;
- aveti grija sa lasati loc de alei printre sirurile cultivate;
- daca aveti rasaduri, trebuie sa asezati rasadurile mai inalte la nord si cele mai mici, la sud – un exemplu bun ar fi: tomate, ardei, vinete, varza si plante aromate;
- daca ati mai plantat in acelasi loc aceleasi soiuri de legume, incercati acum sa le mutati locul;
- in momentul semanarii, incercati sa semanati folosind sfoara si picheti – nu semanati dupa ochi;
- daca ai multe rasaduri, incearca sa le pui la distante mai mari, decat sa le pui prea inghesuit.
Acestea fiind spuse, nu ezitati sa si creati-va propria gradina, de unde sa va cultivati legumele preferate, legume bio si netratate, mereu proaspete si la indemana.
loading...