Inel de logodna din aur alb sau inel de logodna din platina?

Aurul alb si platina sunt metalele cel mai frecvent folosite in realizarea de inele de logodna si verighete. Ambele metale sunt deosebite, dar similare in mai multe moduri.

Atat aurul alb cat si platina au propriile lor proprietati unice si, prin urmare, propriile beneficii.

Iata care este diferenta dintre cele doua metale, in ceea ce priveste maleabilitatea, costul, durabilitatea si culoarea.

Duritate vs. maleabilitate:

Doua proprietati ale metalelor care nu sunt bine intelese de catre cumparatorii de bijuterii sunt duritatea si maleabilitatea. Duritatea se refera la rezistenta unui metal, la zgarieturi si la fisurari. Un metal dur, la fel ca si diamantul, care este cel mai dur material cunoscut, va fi rezistent la zgarieturi, in timp ce un metal moale se va zgaria cu usurinta. Maleabilitatea se refera la cat de usor un metal se poate indoi si transforma in alte forme, fara a se rupe. Un metal maleabil se va indoi cu usurinta, in timp ce un metal fragil se va indoi mai greu.

Sa luam ca exemplu Inelul de logodna din Platina cu Diamant de la Magazinul de Bijuterii Valmand. Metalul din care este acesta realizat, platina, este mai dur decat aurul in forma sa cea mai pura, aurul alb de 18k fiind amestecat cu alte metale, cel mai frecvent cu paladiu, argint si cupru, pentru a fi mai dur. Prin urmare, aurul alb de 18k este mai dur decat aliajele de platina, care au, cel mai frecvent, 95% platina. Pe de alta parte, platina este mai fragila decat aurul alb.

Fiind din platina, acest inel va fi mai usor de zgariat decat un inel similar din aur alb, cum este, de pilda, Inelul de logodna din Aur cu Diamant Marquise, de la acelasi magazin de bijuterii. Cu toate acestea, inelul din platina va sustine mai bine diamantul, deoarece platina este mai putin predispusa la incovoiere datorita fragilitatii sale.

Densitate si greutate:

Aliajele din platina sunt cu aproximativ 20% mai dense decat aurul alb. Acest lucru are ca rezultat un inel care se simte mai substantial si, prin urmare, mai luxos, chiar daca poate fi foarte fin.

Pretul:

Preturile inelelor de logodna din aur alb si din platina sunt destul de apropiate. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, un inel din platina este mai scump decat un inel similar din aur alb.

De ce? Ei bine, inainte de toate, platina este mai densa si, prin urmare, este nevoie de folosirea unei cantitati mai mari de material pentru a produce un inel. Apoi, aliajele din platina folosite in bijuterii sunt mai pure. Deoarece cele mai multe aliaje de platina contin 95% platina, iar aurul alb de 18k contine doar 75% aur, este normal ca bijuteria din platina sa fie mai scumpa.

In cele din urma, platina este un material mai dificil de modelat si, de cele mai multe ori, este nevoie de un bijutier cu experienta pentru a produce o bijuterie de buna calitate. Prin urmare, costul fortei de munca in constructia de bijuterii de platina este cu aproximativ 20% mai mare decat in cazul folosirii aurului alb.

Culoarea:

Unul dintre miturile legate de aurul alb este ca acesta are o culoare usor galbuie si, prin urmare, necesita o intretinere mai mare, deoarece are nevoie de o placare cu rodiu o data la fiecare doi ani sau chiar un an.

Acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Aliajele pe baza de nichel sunt mai susceptibile in a avea o tenta gabuie, in timp ce aliajele pe baza de paladiu sunt mai susceptibile in a avea un aspect de gri inchis.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns