Informatii utile despre sculele dintr-un atelier de lemn. Ce face fiecare?

atelier

Lemnul este cel mai iubit si mai exploatat material. Din lemn se obtine mobila, hartie, materiale de constructii, sursa pentru foc si lista poate sa continue. Pentru a se transforma in obiecte folosite zi de zi, lemnul trebuie sa treaca printr-un proces de taiere si aranjare, iar acest lucru este facut de tamplari.

Pentru multi tamplaria este o meserie, dar  pentru altii tamplaria este o pasiune. Indiferent care este scopul cu care este practicata un lucru este cert: pentru a fi eficienta trebuie sa fie facuta cu scule de cea mai buna calitate.

Pentru cei care sunt la inceput in aceasta meserie cei de la atelierultau.ro au pregatit o lista cu informatii despre cele mai utilizate si cele mai utile scule dintr-un atelier de tamplarie:

  1. Menghina. Este un instrument care poate imobiliza piesele din lemn sau din metal, pentru a se lucra mult mai usor cu ele.
  2. Nivela laser. Este un instrument folosit adeseori in constructii, care isi poate gasi utilitatea si in tamplarie. Scopul sau este acela de a masura distanta dintre doua puncte sau de a alinia diverse obiecte. Pentru cei care produc piese de mobilier este un instrument extrem de important. Desi este ceva mai costisitoare decat aparatele altor branduri, o nivela laser Bosch poate oferi cea mai buna precizie.
  3. Fierastraul pendular. Este o scula pe care orice tamplar trebuie sa o aiba in atelier. Este un dispozitiv electric ce taie perpendicular si poate sa execute taieturi de mare precizie.
  4. Circular cu masa. Este un dispozitiv voluminos potrivit pentru atelierele profesioniste. Acesta are o lama cu adancime mare de taiere si poate face fata aproape oricarei provocari atunci cand vine vorba despre taierea lemnului. In general nu este intalnit in atelierele amatorilor, dar pentru cei care au suficient spatiu este o solutie optima.
  5. Exhaustorul pentru lemn. Este un aspirator foarte eficient care poate contribui la curatenia din atelier. Este mult mai puternic decat un aspirator normal si poate indeparta toate reziduurile sub forma de rumegus.
  6. Masina de gaurit. Multe dintre activitatile dintr-un atelier presupun gaurirea lemnului. O masina de gaurit (o bormasina) poate fi utila atat pentru prelucrarea lemnului, cat si pentru diverse alte activitati din casa. Este important sa se opteze pentru o masina de gaurit de buna calitate si mai ales pentru burghie potrivite.
  7. Masina de slefuit. Finisajele sunt, adesea, foarte importante pentru cei care folosesc piese din lemn. Tocmai de aceea, pentru rezultate foarte bune si pentru o munca apreciate, o masina de slefuit este excelenta. Este important ca aceasta sa poata slefui atat suprafete plane, cat si suprafete curbe (picioare de masa, picioare de scaune, colturi rotunjite de la dulapuri, etc).
  8. Strung. Este aparatul de detaliu dintr-un atelier. Acesta este folosit pentru realizarea pieselor mici din lemn care au nevoie de foarte multa detaliere. Printre piesele obtinute la strung se numara, spre exemplu, piesele de sah.
GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns