Instalatii termice

Instalatiile termice sunt o insiruire de elemente de conducta, fitinguri si armaturi, ce asigura conducerea fluidului de lucru de la aparatul de incalzire/racire la elementele ce transfera caldura inmagazinata la ambientul de incalzit/racit. Acestea pot incalzi sau raci incaperea, hala, spatiul pentru care a fost executata. (ex. Instalatii de incalzire locuinte, hale industriale, birouri, blocuri). Elementele ce compun aceste instalatii sunt de mai multe feluri functie de materialul din care sunt executate acestea dupa cum urmeaza: din otel carbon din cupru, din materiale plastice. Imbinarea dintre elementele componente se face functie de materialul din care sunt confectionate si anume prin sudura, prin lipire sau imbinari filetate.

Dintre elementele componente principale enumeram: armaturi : robineti, flansi, conectorii, distribuitoare, fitinguri : coturi, reductii, teuri, cruci. Robinetii sunt elemente ce asigura izolarea diferitelor elemente ale instalatiei, conectorii se folosesc la imbinarea conductei cu un robinet, cu un calorifer etc. , coturile schimba directia conductei la 900 , 450 etc., teurile ramifica conducta , reductiile micsoreaza diametrul conductei ( ex. De la diametrul de 22 la 18). Proiectarea si executia instalatiilor termice trebuie sa fie facuta de personal calificat in acest domeniu, orice modificare poate duce la o functionare defectoasa sau distrugerea acesteia. In faza de proiectare a unei instalatii termice se iau in calcul urmatoarele: pozitionarea geografica, materialul din care este construita , pierderile de caldura, destinatia acesteia. Dupa stabilirea puterii necesare incalzirii se trece la alegerea aparatului de incalzit centrala termica, care se alege din cataloagele firmelor producatoare, se aleg apoi radiatoarele pentru fiecare incapere in parte.

Caloriferele se aleg dupa un calcul destul de laborios si tine cont de aceleasi elemente ca si la calculul puterii necesare pentru incalzirea obiectivului. Centralele uzuale ce se gasesc pe piata romaneasca sunt cele ce folosesc gaze naturale, lemn, carbune, energia electrica sau ape geotermale. Radiatoarele cele mai intalnite in astfel de aplicatii sunt cele din tabla, aluminiu, fonta. Alegerea tipului de centrala, calorifere si a materialului din care se executa instalatia depinde in proportie mare de bugetul alocat. Dupa parerea mea instalatia executata pe cupru este cea mai buna raportandu-ne la pret/calitate. Firma de instalatii : Ovix Instal

GD Star Rating
loading...
Instalatii termice, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns