„Romania e superba, dar nu stim sa o apreciem” sau „Avem atatea locuri frumoase in tara, de ce nu le promovam?” au devenit propozitii rostite si auzite de toti romanii oricand, oriunde. Tara noastra are munti, dar si deschidere la mare, este o destinatie ideala atat iarna, pentru ski, cat si vara, pentru plaja, are numeroase zone unde traditiile inca se respecta si are locuri unice in lume. Pentru a ajunge in aceste locuri, nu trebuie decat sa intri pe Harta Romania online, sa introduci destinatia dorita si apoi sa pleci fara griji la drum deoarece harta cu rute auto te va ghida negresit. Poti cutreiera toata tara astfel, ca sa iti demonstrezi ca da, Romania chiar merita vizitata!
Sa pornim din zona Moldovei, regiunea de provenienta a multora dintre marii scriitori romani, in frunte cu poetii Mihai Eminescu si George Bacovia si cu povestitorul Ion Creanga, dar si a multora dintre persoanele publice actuale cu cariere de succes in muzica sau televiziune. Probabil cel mai cunoscut oras de aici este Iasi, care a fost capitala Moldovei timp de 3 secole si, ulterior, capitala Regatului Romaniei in timpul Primului Razboi Mondial. In Iasi gasim vestitul Tei al lui Eminescu situat in parcul Copou, insa, daca dorim sa aflam mai multe despre marele poet, vom merge in judetul vecin, Botosani. Aici, in Ipotesti, se afla casa unde Mihai Eminescu a copilarit.
La vest de judetul Botosani este judetul Suceava, unde se afla Vatra Dornei, statiune turistica ideala atat iarna, cat si vara. Tot mergand spre vest ajungem in Maramures, unde principala atractie, recunoscuta international, este Cimitirul Vesel de la Sapanta. De la Maramures spre sudul tarii ajungem in Transilvania, in judetul Alba, loc valoros pentru istoria Romaniei deoarece aici s-a infaptuit Marea Unire. Poposind in judetul urmator, Hunedoara, avem de vizitat mai ales castelul medieval al Huniazilor. La vest de Hunedoara se afla Timisoara, orasul din care a pornit Revolutia din 1989 care a schimbat categoric evolutia Romaniei.
Ne mutam in zona Olteniei, ca sa admiram, la Tirgu-Jiu, lucrarile lui Constantin Brancusi: Coloana Infinitului, Masa Tacerii, Poarta Sarutului. La vest, se intinde Defileul Dunarii, care este impartit de judetele Caras-Severin si Mehedinti. Dar mai la est, in Arges, intalnim Manastirea Curtea de Arges, renumita pentru legenda Anei zidita de Manole.
La nord de Arges stau Sibiu – cu Podul Minciunilor – si Brasov – zona turistica cunoscuta pentru partii si pentru muntii din apropiere. La est de Arges, insa, daca mai strabatem cateva judete, ajungem la tarmul Marii Negre, la Constanta si Tulcea. Pe langa plaja si mare, la Constanta putem vizita si Cazinoul sau Delfinariul. Nu foarte departe de Tulcea, la Galati, avem Faleza Dunarii si suntem din nou aproape de Moldova.
Desi nu am mentionat fiecare judet in parte, fiecare dintre ele are ce oferi chiar si celui mai pretentios turist, de la peisaje deosebite si locatii interesante, pana la gazde ospitaliere si bucate traditionale delicioase.
loading...