Metode contraceptive

contraceptieIncã de la debutul menstruației pânã la finele decadei a patra și începutul decadei a cincea de viațã, o femeie trebuie sã se preocupe de evitarea unei sarcini nedorite. Soluția la aceastã problemã o reprezintã contracepția.

Dacã mamele sau bunicile noastre optau pentru metode bãbești, în prezent existã o varietate de metode contraceptive iar analiza avantajelor și dezavantajelor fiecãreia dintre acestea împreuna cu medicul specialist și cu partenerul va permite alegerea celei mai potrivite pentru fiecare femeie.

Astfel existã posibilitatea ca femeia sã opteze pentru contracepþia pe bazã hormonalã, pentru cea chirurgicalã și permanentã, metodele de barierã și în cazuri de urgențã pentru alte douã metode.

I. În cazul contracepției pe bazã hormonalã, existã urmãtoarele variante:

a. Pilula contraceptivã- cu o eficiențã de 99%, cu multiple forme de administrare ( fie se ia câte o pastilã 21 de zile(la aceeași orã) cu pauza în care apare menstruația, fie existã folii cu administrare zilnicã fãrã pauzã).Rolul acesta este de a împiedica eliberarea ovolului deținând avantajul de a reduce și din manifestãrile neplãcute din timpul menstruației (crampe, dureri abdominale), fiind însã contraindicatã persoanelor ce suferã de osteoporozã, obezitate și probleme cardiovasculare.Dacã în trecut aceastã variantã avea efecte adverse precum greațã, dureri la nivelul sânilor și creșterea în greutate), acum existã pilule contraceptive cu conținut scãzut de hormoni.Înainte de prescripția pilulei contraceptive de cãtre medicul specialist, acesta trebuie sã efectueze anumite teste cum ar fi cele hepatice, hormonale, de coagulare a sângelui și alte teste generale stabilite de acesta.

b. Plasturele contraceptiv- administrare sãptãmânalã.Acesta se aplicã pe piele alegându-se o zonã acoperitã de haine.

c. Inelul vaginal – este introdus în vagin, oferind trei sãptãmâni de protecție fãrã a produce vreun disconfort în timpul actului sexual.

d. Injecțiile cu hormoni – administrare lunarã ori la douã sau trei luni.

e. Implanturile contraceptive- au forma unor bețiºoare sau pastile ce se introduc sub piele chiar deasupra plicii cotului, având o eficiențã de 3 luni, putându-se scoate oricând dacã se dorește conceperea unui copil

II. Metodele de barierã:

– Au rolul de a opri înaintarea spermatozoizilor, fiind lipsite de efectele secundare ale contracepției hormonale și sunt utile femeilor ce suferã de afecțiuni cardiovasculare, de osteoporozã sau obezitate.

– Acestea sunt reprezentate de:

a) prezervativ( care oferã protecție de 98% dar sunt și o barierã împotriva bolilor transmisibile sexual);

b) diafragma – este o peliculã de cauciuc ce este fixatã pe col iar dimensiunea acesteia este stabilitã de medicul specialist. Inconvenientul acestei metode este gradul moderat de protecție;

c) steriletul- este fixat de cãtre medicul specialist și asigurã o protecție de pânã la cinci ani, fiind potrivit pentru femeile ce au un copil;

d) calotele(capișoanele);

e) cervicale;

f) bureții;

g) spermicidele

III. Contracepția permanentã

Este cel mai des aleasã de cuplurile ce nu își mai doresc copiii și trebuie aleasã în conformitate cu stilul de viațã al persoanei și dacã se potrivește acesteia.Pentru femei se referã la legarea trompelor uterine, conferind protecție permanentã împotriva unei sarcini nedorite, iar pentru bãrbați se referã la vasectomie.

IV. Planningul familial

Se referã la metoda calendarului, foarte des utilizatã de mamele noastre dar și de femeile de astãzi.Din punctul de vedere al eficienței, aceasta este asiguratã doar de utilizarea atentã a acesteia, de cunoașterea exactã a zilelor fertile, fiind interzis contactul sexual în aceste zile. Aceastã metodã este contraindicatã femeilor tinere active sexual pentru cã nu se pot cunoaște cu precizie acele zile fertile.

V. Metode contraceptive de urgențã

Trebuie reținut cã acestea vor fi utilizate doar în cazuri de urgențã și de maxim douã ori pe an. Situațiile în care se poate recurge la acest tip de contracepție sunt urmãtoarele:

a) ruperea prezervativului;

b)uitarea administrãrii pilulei contraceptive.

Existã douã tipuri de astfel de metode:

a) prescrierea de cãtre medicul specialist a unei doze hormonale mari ( bine cunoscuta ,, pastilã de a doua zi) ce trebuie administratã în circa 72 de ore de la contactul sexual neprotejat pentru a fi eficientã.

b) Introducerea unui dispozitiv intrauterin cu fir de cupru în timp de cinci pânã la șapte zile de la contactul sexual neprotejat.

Înainte de alegerea unei metode contraceptive, fiecare femeie trebuie sã cunoascã avantajele și dezavantajele fiecãreia, sã își stabileascã prioritãțile în viațã, fie singurã sau împreunã cu partenerul dacã este implicatã într-o relaþie și sã decidã întotdeauna ce metodã va alege, doar dupã o vizitã la medicul specialist și dupã un set de analize.Nu ne putem juca cu viața noastra, e prea importantã pentru fiecare dintre noi șo nu trebuie sã alegem o metodã contraceptivã dupã ureche sau pentru cã este beneficã pentru o prietenã, sorã sau cunoștințã.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns