Obiectivele turistice naturale si cultural-istorice ale judetului Dambovita

img_6268Putine judete din tara imbina la fel de armonios patrimoniul cultural si obiectivele turistice de o importanta valoare istorica cu incredibile monumente ale naturii precum Judetul Dambovita. Acesta este unul din locurile cu are Romania se poate mandri, insa al carui potential turistic nu este exploatat nici la jumatate din valoarea sa.

Orice turist, strain sau din tara, care porneste intr-un tur al Romaniei trebuie in mod neaparat sa adauge Dambovita pe harta itenerariului sau, cu superbele sale orase, cetati, biserici si zone de o frumusete naturala cutremuratoare. Pentru a atrage atentia turistilor asupra acestei zone, ziarele de stiri din Dambovita raporteaza ca a inceput constructia unor noi cabane si fonduri importante se aloca promovarii turistice. Mai mult, portalurile locale precum www.etargoviste.ro au sectiuni speciale dedicate turismului din zona.

Obiective turistice naturale din Dambovita

Aflat la granita cu judetul Prahova, celebru pentru statiunile sale montane si partiile de ski pline pe timpul iernii, nici judetul Dambovita nu duce lipsa de zone de o frumusete ce nu poate fi descrisa in cuvinte. In stirile Dambovitene circula zvonuri ca in aceste zone se anunta investii pentru ridicarea de noi pensiuni si cabane.

Cheile Tatarului, pe valea Ialomitei din muntii Bucegi, sunt adapostul unor specii de plante extrem de rare, ocrotite prin lege.

Cheile Zanoagei, tot pe valea Ialomitei, sunt cea mai bine cunoscuta parte a rezervatiei Zanoaga si ofera un peisaj spectaculos, parca rupt de lume, cu cascade si incadrat de pereti de peste 200 m inaltime.

Pestera Ialomitei, la care se poate ajunge pe jos sau cu masinile special pregatite pentru drumul avariat, ofera o experienta inedita cu cei 400 de metri vizitabili si numeroasele sale galerii. La intrare se afla Manastirea Ialomitei, veche de peste 600 de ani.

Zimbraria Neagra este unul dintre putinele locuri din tara in care pot fi vazuti zimbrii, specie protejata prin lege si adapostita in rezervatii.

Obiective cultural-istorice din judetul Dambovita

Numai orasul Targoviste, capitala de judet, este gazda unui numar impresionant de obiective turistice medievale de mare valoare istorica. Complexul Curtea Domneasca este opera a numerosi domnitori ce si-au adaugat amprenta de-a lungul timpului, printre care Vlad Tepes, ctitorul bisericii Sfanta Vineri si al Turnului Chindiei, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu.

Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti se afla tot in Targoviste si sta marturie istoriei de sute de ani a literaturii romanesti, incepand cu primul tipar adus in tara si prima scrisoare redactata in limba romana pastrata pana in ziua de azi.

Casa memoriala Ion Luca Caragiale din comuna Ghirdoveni poate fi vizitata si azi de cei care isi doresc sa inteleaga mai bine mediul care a format marele dramaturg Roman. Casa memoriala pastreaza obiecte ale scriitorului si atmosfera aceea specifica greu de descris in cuvinte.

Pe langa toate aceste obiective ce trebuie vizitate macar o data in viata, Dambovita adaposteste si numeroase manastiri cu specific romanesc, iar marile orase precum Targoviste impletesc istoria si valoarea culturala cu atractiile moderne ce fac deliciul oricarei vacante, viata de noapte si o arhitectura fascinanta. Judetul are si propria echipa de fotbal, Chindia Targoviste, echipa responsabila pentru formarea marelui fotbalist Gica Popescu.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns