Proprietatile macroscopice ale diamantelor

Daca vrei sa ii cumperi un inel cu diamant viitoarei neveste, atunci trebuie sa ai idee despre modul in care trebuie sa fie achizitionat un astfel de inel. Diamantele sunt pietre pretioase care prezinta anumite proprietati care le ofera calitate. Unele dintre ele pot fi vazute cu ochiul liber, in timp ce altele nu.

Evident, nu vei merge cu microscopul la tine atunci cand mergi la cumparaturi, asadar, este esential sa cunosti proprietatile macroscopice:

  • Culoarea. Este cea mai importanta trasatura a unui diamant, deoarece este cea care iese imediat in evidenta. Poti opta pentru diamante incolore, diamante cenusii, albastre, roz, verzi, lila, portocalii, rosii sau chiar negre. Culoarea unui diamant este data de regula de impuritatile care se gasesc in acesta, asadar, cel mai pur si cel mai pretios diamant este cel incolor.
  • Transparenta. Este capacitatea diamantului de a transmite lumina si vei putea descoperi pietre transparente, semitransparente, translucide sau opace.
  • Clivaj. Este proprietatea unui mineral de a se sparge dupa fete plane. De regula, clivajul este determinat de structura cristalina pe care o are mineralul si trebuie sa fie constant pentru fiecare specie. Clivajul poate sa fie perfect, imperfect sau slab. Pentru diamante, clivajul este intotdeauna perfect.
  • Duritatea. Duritatea se refera la rezistenta pe care o are o piatra la zgariere. Scara Mohs este cea mai cunoscuta scara in acest sens, asadar, este bine sa te raportezi la ea. Duritatea unui diamant trebuie sa fie de 10 pe scara Mohs.
  • Urma. Poti sa verifici calitatea diamantului in functie de urma pe care o lasa pe o placa de portelan. Orice piatra pretioasa care nu este smaltuita lasa o anumita culoare in urma, diamantul lasand intotdeauna culoarea alba.
  • Luminiscenta. Este un alt criteriu care poate sa defineasca un diamant de buna calitate. Luministenta este proprietatea pietrelor pretioase de a emite lumina prin transmiterea unor energii. Luminiscenta este produsa de regula de lumina ultravioleta . Pentru diamant, aceasta poate sa fie albastra, verzuie sau galbena.

Pentru a achizitiona un diamant perfect, trebuie pentru inceput sa te asiguri ca ii cunosti toate proprietatile, iar cele macroscopice au o importanta colosala.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns