Stii cum poti reduce consumul de sare?

Excesul de sare din alimentatia noastra poate sa aiba consecinte dezastruoase asupra sanatatii noastre. Nu stii ce sa faci pentru a reduce consumul de sare? Iata cateva sfaturi pentru « divorta » in mod progresiv de sare.

Sarea este necesara organismului, sub elementul sau, sodiul. Dar cand este consumata in exces, duce la probleme precum hipertensiunea sau bolile cardiace. Dar poate sa faca in acelasi timp ca arterele sa devina foarte rigide, poate perturba buna functionare a rinichilor si este un factor favorizant pentru osteoporoza.

In plus, sarea poate sa afecteze microbiota intestinala si sa suprime anumite bacterii benefice pentru intestin. Ori, dezechilibrul compozitiei microbiotei noastre intestinale poate favoriza intolerantele alimentare, alergiile sau bolile autoimune.

Si sa nu mai vorbim de spre cea mai dezastruoasa combinatie- exces de sare+sedentaritate+stres. Nu face decat sa potentializeze nefaste ale sarii consumate in prea mare cantitate. Dar daca vrei sa traiesti mai mult, trebuie sa ai grija de sanatatea ta cardiovasculara si de capitalul tau osos.

Sarea este mult mai prezenta in alimentatia noastra decat am putea crede. Se ascunde in foarte multe alimente si este folosita foarte des pe post de potentiator de gust sau de conservant. In jur de 80% din cantitatea de sare pe care o consumam in fiecare zi se regaseste deja in alimentatie- paine, produse de patiserie, cerealale de la micul dejun, mezeluri, supe la pachet biscuiti, branza sau mustar.

Ce poti face pentru a reduce consumul de sare?

  • renunta la alimentele super transformate.
  • mananca foarte des alimente proaspete si doar pregatite in casa.
  • inlocuieste sarea industriala cu sarea mai naturala de tip sare de Himalaya, tamari, floare de sare sau gomasio.
  • dar poti folosi si ierburile aromantice in locul ei- busuioc, coriandru, persil, oregano sau cimbru, seminte- dovleac, floarea- soarelui mac, dar si germeni de grau, ceapa sau usturoi.
  • nu mai pune sararita pe masa. Vei vedea ca vei decoperi o muiltime de savori ascunse de sare.
GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns