Borovets si Chepelare – statiuni de ski din Bulgaria vechi de aproape 100 de ani

Am incercat sa facem o paralela intre relieful montan romanesc si cel bulgar, constatarea noastra fiind ca bulgarii nu se pot lauda nici macar cu jumatate din suprafata lantului carpatic ce se intinde pe teritoriul nostru. Cu toate astea, Bulgaria primeste anual de peste trei ori mai multi turisti in statiunile montane, se pot lauda cu de peste trei ori mai multe spatii de cazare si ofera cele mai bune conditii din Europa sud-estica pentru practicarea sporturilor alpine.

Probabil ca va intrebati cu totii care sunt cauzele pentru care noi, romanii, nu reusim sa tinem pasul cu vecinii bulgari. In primul rand am putea spune ca motivele sunt de ordin financiar insa bulgarii nici nu viseaza la fondurile tarii noastre. Continuand ideea, tindem sa credem ca managementul superior si traditia sporturilor de iarna au facut din Bulgaria un loc la fel de apreciat precum Alpii Austrieci.

Vecinii de la sud de Dunare se mandresc cu doua statiuni de-a dreptul fantastice, istoria de aproape 100 de ani plasandu-le in randul celor mai interesante statiuni din Europa. Este vorba in primul rand de Borovets, cea mai veche statiune montana de pe teritoriul Bulgariei, si de Chepelare, o statiune despre care se spune ca este cea mai insorita de pe tot teritoriul Europei.

Borovets – o statiune care dateaza inca din anul 1896

Construita inca de la finele anilor 1800, Borovets a servit in prima faza drept spatiu dedicat vanatorii. Oameni puternici ai Bulgariei si nu numai obisnuiau sa vina in aceasta locatie datorita mistretilor si a iepurilor ce se perindau intr-un numar foarte mare. Aflata la o distanta de peste 70 de kilometri de capitala Bulgariei, Borovets face parte din regiunea Sofia si este situata in Muntii Rila, la o altitudine de aproximativ 1300 de metri.

Vezi si:  Informatii utile pentru vacanta in Suedia

Datorita pozitionarii excelente si a coordonatelor climatice si reliefale, Borovets a cunoscut o dezvoltare continua la nivel turistic, aici fiind amenajate zeci de partii ce servesc sporturilor alpine. La mijlocul anilor 1980, Borovets a devenit capitala sporturilor de iarna, aici fiind organizate doua editii ale Cupei Mondiale de Ski Alpin. De asemenea, statiunea Borovets a servit de nenumarate ori competitiilor de ski fond si biatlon, traseele fiind recunoscute pentru dificultatea lor. Nu este greu de apreciat de ce oare tot mai multi turisti opteaza pentru oferte ski Bulgaria tocmai in aceasta statiune, Borovets dispunand de peste 60 de kilometri de partii fiind situate la altitudini de pana la 2500 de metri.

Avem parte de teleschiuri functionale intre orele 9 si 17:00, numeroase tunuri de zapada care pot imbunatati oricand calitatea partiilor, in timp ce pasionatii de ski se pot bucura de partii iluminate artificial si de prezenta singurului telescaun care are un program intre orele 17:00 si 22:00.

Chepelare – partii insorite pe toata durata sezonului

Indiferent de perioada in care o sa ajungeti in statiunea Chepelare, veti remarca cu siguranta prezenta continua a razelor soarelui pe partiile sale. Conform meteorologilor, numai putin de 280 de zile din fiecare an sunt dominate de prezenta soarelui, majoritatea turistilor veniti aici fiind incantati de zapada afanata si de atmosfera calduroasa din timpul zilei.

Data in functiune la finele anului 1937, Chepelare este o statiune situata la doar 11 kilometri de Pamporovo, o alta locatie exclusivista atunci cand vine vorba de sporturile de iarna. Multi dintre cei care vin in Bulgaria isi indreapta privirile catre oferte ski Bansko, statiunea care i-a cucerit pe turisti cu zeci de kilometri de partii iluminate si numeroase competitii de nivel mondial, insa sunt la fel de multi turisti care prefera statiunile luxoase, care ies in evidenta prin serviciile de cazare si cele organizatorice. Chepelare are ‘doar’ 20 de kilometri de partii practicabile insa, in anotimpul cald, puteti veni aici pentru numeroasele trasee turistice dedicate pasionatilor de mountain bike.

Vezi si:  Descopera Sibiul!

Nu este musai sa va axati pe sporturile de iarna, in zona fiind dispuse numeroase alte atractii turistice. Cea mai cunoscuta locatie pare a fi Observatorul National Rozhen, cel mai mare telescop din Bulgaria si din tot sud-estul Europei.

GD Star Rating
loading...
Borovets si Chepelare - statiuni de ski din Bulgaria vechi de aproape 100 de ani, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns