Cum intretinem cat mai bine ambreiajul

Cum intretinem cat mai bine ambreiajul

Fiind predispus la uzura, ambreiajul este o componenta foarte importanta a masinii. Este si normal ca dupa o perioada de timp sa fie nevoie de inlocuirea acestuia cu un ambreiaj Astra H nou, astfel incat masina sa functioneze fara probleme. Inlocuirea ambreiajului este insa o reparatie majora a masinii, dar si costisitoare in unele cazuri. Atunci cand aceasta defectiune apare, masina va poate lasa pe drumuri. Sunt insa si situatii in care ambreiajul nu este schimbat deloc, in cazul unor soferi. De asemenea, in cazul altor soferi, aceasta schimbare a ambreiajului poate veni chiar si mai repede la 50.000 de km sau chiar mai putin.

Care sunt obiceiurile care duc la schimbarea ambreiajului?

De obicei se intampla ca unele obiceiuri sa provoace aceasta schimbare a ambreiajului. Daca de exemplu tineti ambreiajul apasat la semafor, acest lucru va duce la o presiune prematura a acestuia. In momentul in care are loc o oprire completa, autoturismul este scos din viteza si se va lua piciorul de pe pedala de ambreiaj. In acest caz se foloseste frana de picior.

Ambreiajul este afectat si in momentul in care accelerati puternic atunci cand plecati de pe loc. De asemenea, plecarea de pe loc in panta abrupta uzeaza cel mai rapid discul de ambreiaj, de aceea este recomandata pe cat posibil evitarea acestei situatii. Nici atunci cand va deplasati nu ar trebui sa tineti piciorul pe pedala de ambreiaj tot timpul. Unii soferi isi mai relaxeaza piciorul pe pedala de ambreiaj, iar acest lucru poate dauna ambreiajului. Desi in mod normal, aceasta pedala nu este apasata, chiar si o mica atingere a acesteia face ca discul sa alunece mai usor intre placa de presiune si volanta. Acest lucru nu face decat sa duca la o uzura accelerata a pedalei.

Vezi si:  Cum sa vinzi masina cu ajutorul anunturilor

Alte motive pentru care ambreiajul poate fi afectat

Unii soferi mai au si tendinta de a apasa ambreiajul inainte de a folosi frana. Acest obicei este insa unul total gresit. Acest lucru poate cauza asadar o uzura accentuata a discului de ambreiaj. De asemenea, se mai provoaca si o uzura a placutelor de frana, crescand in acelasi timp si consumul. De multe ori acest obicei poate fi chiar si periculos la viteze mai mari, la coborarea serpentinelor sau chiar in curbe. Se recomanda ca in aceste situatii sa se utilizeze frana de motor. In acest fel, se poate incetini usor. Se mai poate folosi si frana de motor in combinatie cu cea de picior, astfel incat sa se poata incetini mai usor.

Un alt lucru care poate duce la problemele cu ambreiajul este ca dati drumul prea lent sau chiar prea brusc la pedala de ambreiaj. Eliberarea prea lenta a pedalei de ambreiaj la pornirea de pe loc sau la schimbarea treptelor nu face decat sa va provoace probleme ambreiajului. Acesta este motivul pentru care este foarte important sa evitati acest lucru. Eliberarea brusca a pedalei creeaza si ea unele socuri puternice. Este de evitat asadar si acest lucru. Tinand cont de aceste obiceiuri, veti putea sa va bucurati de o viata cat mai lunga a ambreiajului.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns