Neatentia la volan si pericolele la care un sofer se supune

neatentia la volan

Studiile recente au aratat faptul ca soferii sunt distrasi in timpul sofatului o data la 6 minute sau de 10 ori intr-o ora. Statisticile priviind accidentele rutiere prezinta informatii ingrijoratoare, mai exact din toate accidentele aproximativ 20% sunt furnizate de distragerea soferilor la volan. Cea mai frecventa cauza al distragerii atentiei la volan este datorata lipsei generale de concentrare al soferului la volan, urmata de reglarea echipamentului din autovehicul, de evenimente externe si de oameni, cat si de vorbitul cu pasagerii.

Alte studii au demonstrat faptul ca utilizarea telefonului mobil cu 10 minute inainte de accident a fost legata cu o crestere de 400% a riscurilor de accidente. Somnolenta si adormitul la volan sunt alte cauze importante care provoaca accidente rutiere. Intr-un studiu de piata, aproximativ doua treimi din soferii intervievati au raportat ca s-au simtit obositi si somnolenti cel putin o data atunci cand au condus in ultimele 12 luni, iar jumatate dintre acestia au spus ca practic au adormit in timpul condusului. Prin estimare se poate ajunge la un procentaj de 5% de accidente rutiere soldate cu victime in care soferii au adormit la volan.

Neatentia la volan supun soferii, alti participanti la trafic cat si pietoni la riscuri semnificative care pot duce la pierderi materiale semnificative,  la pierderea de vieti omenesti, de aceea sofatul trebuie sa aibe loc doar atunci cand soferul este bine odihnit si cand atentia sa este concentrata la drum, fara sa fie ademenit de alti factori externi. Doar in acest fel pot fi evitate si prevenite accidente grave. Dupa ce a fost realizata o inscriere la scoala de soferi, urmeaza cursurile teoretice iar apoi cele practice, momente in care viitori soferi invata notiunile de baza, legislatia si incep sa dobandeasca experienta. In cadrul acestor cursuri sunt explicate toate cele necesare priviind atentia la volan si cum trebuie sa ne comportam atunci cand conducem un vehicul. Totusi, in timp, multi soferi uita de aceste detalii semnificative si ajung sa provoace accidente grave.

Distragerea atentie din timpul condusului poate fi incadrata in trei mari categorii: cea vizuala, manuala si cognitiva. Cea vizuala presupune ca soferul nu mai priveste la drum si la circulatie, cea manuala are legatura cu luarea mainiilor dupa componente de control al masinii iar cea cognitiva are loc atunci cand mintea se afla in alta parte. Distragerea atentiei in timpul condusului este influenta in mod direct de inaintarea tehnologiei, in special de vorbitul la telefon sau de trimiterea mesajelor,  transformand astfel neatentia atat in una vizuala, manuala cat si cognitiva, situatie care devine extrem de periculoasa in timpul deplasarii vehiculului.

Procentajele si statisticile sunt din ce in ce mai ingrijoratoare. Peste 80% dintre soferi spun ca mananca in timp ce conduc, peste 35 % au trimis mesaje cel putin o data in timpul sofatului, peste 20% isi imbunatatesc aspectul la volan iar peste 15% navigheaza pe internet in aceasta perioada. Daca la toate aceste detalii mai adaugam si infrastructura de proasta calitate din Romania, lipsa semnelor de circulatie si starea deplorabila al unelor vehicule, nu este de mirare ca la noi in tara au loc atat de multe catastrofe pe sosele.

GD Star Rating
a WordPress rating system
Neatentia la volan si pericolele la care un sofer se supune, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns