In curand va aparea o inima 3D functionala!

In curand va aparea o inima 3D functionala!

Da, se pare ca cercetatorii au reusit sa creeze parti ale unei inimi din colagen.

Sa creeze toate partile organelor celula cu celula. Iata care este Sfantul Graal al medicinei. Iar cercetatorii americani au facut deja un pas in fata, reusind sa fabrice parti functionale ale unei inimi din colagen, cu ajutorul unei imprimante 3D. O reusita care ne da sperante ca intr-o zi, se vor putea reproduce organe intregi.

Tehnica lor, prezentata si in revista « Science », a ajuns sa reproduca structurile biologice complexe ale corpului uman. Si ce au reusit sa demonstreze, este faptul ca, este posibil sa se imprime in 3D o valva cardiaca cu ajutorul colagenului si aceasta chiar functioneaza.

Tentativele precedente de a realiza aceste parti ale inimii, cunoscute sub numele de matrite extracelulalre, nu au fost un succes din cauza unei proaste fidelitati a tesutului si a unei slabe rezolutii.

Cercetatorii de la Universitatea israeliana din Tel-Aviv au prezentat in aprilie prototipul unei inimi imprimate in 3D pornindu-se de la tesuturi umane, cu vase, incapabila insa sa pompeze.

Colagenul este un material ideal deoarece se afla in toate tesuturile corpului uman. Primele tentative de creare au dat rezultate gelatinoase, dar specialistii de la Universitatea Carnegie Mellon au reusit sa faca in asa fel incat acesta sa se solidifice, folosindu-se de schimbari rapide ale pH-ului. Este prima versiune a unei valve deci tot ce se va mai realiza de acum inainte va fi din ce in ce mai bun.

Aceasta tehnica va putea ajuta intr-o zi pacientii care se afla pe listele de asteptare pentru un transplant cardiac, dar va trebui mai intazi sa fie validata prin teste facute pe animale si eventual, pe oameni.

Vezi si:  Away- de ce cucerirea spatiala inca este un subiect care fascineaza?

Pe termen scurt, este vorba probabil de a repara un organ existent, ca si o inima ce a pierdut din functii dupa o criza cardiaca sau o degradare a ficatului.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns