Optimizarea aderentei anvelopelor

aderenta anvelope

Aderenta anvelopelor este cel mai important lucru atunci cand vine vorba despre siguranta pe sosele. Un lucru care poate varia de la cifra unu pana la 10, asta in functie de anvelope, de calitatea soselelor pe care conduci, dar si de profilul pe care il ai la anvelope si de conditiile climatice, bineinteles.

Elementul decisiv care poate afecta condusul nu este suspensia, ci anvelopele. Franare, accelerare, fortele de centrifugare care actioneaza la un viraj.. toate tin de anvelope. Aderenta este deci foarte importanta, fiind legata de tipurile de anvelope si de suprafata pe care masina se deplaseaza. Si un lucru e sigur. Ai nevoie de cele mai bune anvelope vara la cele mai bune preturi pe vadrexim.ro

Aderenta anvelopelor este frecarea dintre doua suprafete – cauciucul de la anvelope si solul. Dar, nu este un lucru cu o valoare fixa. Un lucru interesant- cel mai inalt nivel de aderenta poate sa fie atins cu o lejera alunecare a anvelopelor.

Potentialul de aderenta al anvelopelor este un lucru care depinde de:

  • amestecul utilizat.
  • de motivele de pe banda de rulare.
  • de varsta anvelopelor.
  • de conditiile meteorologice.
  • de presiunea aerului.
  • de tipul de sosea.

Exista si mai multe cazuri- pe sol uscat, pe sol umed si pe sol inzapezit. Pe un sol uscat sunt necesare anvelopele slick. Acestea sunt anvelopele netede, ca si la Formula 1. Cu cat anvelopele unei masini sunt mai largi, cu atat aderenta este mai mare, deoarece suprafata de contact este si ea mai mare. Este nevoie aici de anvelope cu cea mai solida structura.

Vezi si:  Top 8 masini noi dar ieftine in 2019

Pe un sol umed este foarte important sa ai o anvelopa cu sculptura in V deoarece sunt cele mai eficiente pentru a se evita fenomenul de acvaplanare.

Pe un sol cu zapada in mod evident nu se mai pot folosi anvelope de vara, ci anvelope speciale pentru iarna. Acestea prezinta scuplturi in lamela, pentru a se putea optimiza aderenta la sol.  Veti conduce astfel in deplina siguranta atunci cand zapada este pe sosele. Atentie insa deoarece acest tip de anvelope se poate uza mai usor atunci cand sunt folosite tot anul.

Cum este testata aderenta anvelopelor?

Testele de aderenta care pot contribui la clasarea modelelor de anvelope, sunt repartizate in doua categorii:

  • in functie de starea soselelor pe care au loc testele.
  • in functie de tipul de aderenta testat.

Cel mai important test este fara doar si poate incercarea franelor pe soselele uscate si umede si pe zapada. Distanta de franare este cel mai adesea un factor extrem de important pentru a se evita un accident. Din acest motiv este si cel mai important lucru atunci cand se testeaza aderenta anvelopelor.

Compusii cauciucurilor pot optimiza sau garanta aderenta. Aderenta unui pneu este data de compusii chimici utilizati in producerea de pneuri. Care este specificiatatea amestecurilor in aceste tipuri de anvelope?

  • anvelopele auto tip vehicul turism au un amestec de rasina si de plastifiante care ofera o protectie importanta in caz de racire a anvelopelor.
  • anvelopele foarte performante care au un amestec cu rasina si care garanteaza o excelenta aderenta si ameliorarea functionarii anvelopelor.

Acest articol este scris de partenerii de la Pirelli. Daca v-a placut articolul nu uitati sa-l trimiteti prietenilor.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns