Europa interzice vanzarea de masini diesel si pe benzina noi incepand cu anul 2025

Parlamentul European a votat miercuri, 8 iunie 2022 interzicerea vanzarii de masini noi pe benzina sau diesel incepand cu anul 2035. De acum inainte, modelele care se afla inca in vanzare vor fi nevoite sa reduca drastic emisiile de CO2. O decizie de-a dreptul istorica.

Deja este aproape oficial acest lucru – chiar daca dispozitiile din text vor trebui sa fie inca examinate de catre 27 de sefi de stat si retranscrise: producatorii de automobile nu vor mai putea sa vanda masini diesel sau pe benzina noi incepand cu anul 2035.

Aceasta propunere facea parte din pachetul legislativ “plan climat” prezentat de catre Comisia Europeana in iulie 2021. Toate cele 8 puncte regasite pe acest text au facut obiectul unui vot miercuri, 8 iunie 2022. Textul initial al Comisiei prevedea reducerea emisiilor cu pana la 55% pana in anul 2030. La final, obiectivul nu este decat o reducere cu minim 50% pana la aceasta data, un nou obiectiv de 100% va fi stabilit pana in anul 2035.

Masinile pe benzina noi sunt deja supuse unor obiective stricte de reducere a emisiilor de carbon in Europa. Incepand cu anul 2020, masinile noi nu pot emite in medie mai mult de 95 de grame de CO2 pe kilometru. Incepand cu anul 2035 acest plafon ar trebui sa fie coborat pana la 35,7% – insa constructorii vor fi nevoiti, daca dispozitiile votate vor fi efectiv validate de catre statele membre – sa renunte complet la masinile pe benzina si sa se concentreze in special pe masnile electrice.

De cealalta parte, majoritatea constructorilor de vehicule din Europa au anuntat in ultimii ani o electrificare a gamelor de masini. Insa, unele masini de lux precum Lamborghini au parte de o tranzitie destul de lenta din punct de vedere energetic.

In realitate, marii perdanti in urma acestei decizii sunt actorii care mizau pe tehnologiile asa-zise de tranzitie precum motorizarea hybrid.

Sursa: https://www.presse-citron.net/leurope-interdit-la-vente-de-voitures-essence-et-diesel-neuves-des-2035/

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns