Importanta chitului de rosturi si cum il alegi

kitchen-g62464419d_640

Chitul de rosturi este material cu ajutorul caruia sunt finisate suprafetele acoperite cu placaje ceramice. Fara acesta, gresia si faianta nu ar arata deloc placut,  acest material fiind adesea la fel de important ca un finisaj in sine. Afla de ce este atat de important chitul de rosturi si care sunt caracteristicile dupa care il alegi, astfel incat lucrarile sa fie cat mai calitative.

Pentru ce este utilizat chitul de rosturi?

Chitul de rosturi este material care acopera zonele dintre placile ceramice, iar rolul lui principal este acela de a inchide rosturile, astfel incat acestea sa nu aiba de suferit ca urmare a expunerii. Este important asadar sa cauti un chit de rosturi de calitate, pe care il poti gasi in magazinele de materiale de constructii in Bucuresti sau in tara.

Mai complex spus, chitul de rosturi are urmatoarele functii:

Protectie impotriva aparitiei mucegaiului

Chitul de rosturi este dispus intre placi pentru a impiedica apa sa ajunga la adeziv si sa se infiltreze la nivelul acestuia. Este prevenita in acest fel formarea mucegaiului, care nu doar ca este inestetica, dar este si complet nesanatoasa pentru oameni si animale.

Chitul finiseaza suprafetele

Pentru ca rosturile sa nu fie simple, avand culoarea fada si rece, contrastanta cu cea a placilor de gresie si faianta, este folosit un chit care sa confere spatiilor un plus de frumusete. Chitul colorat schimba aspectul finisajelor, iar din acest motiv este recomandat sa il utilizezi in lucrarile de placare cu gresie sau faianta.

Chitul tine placile unite

Cu totii stim ca la nivelul pardoselii si al locuintelor in general au loc micromiscari. Acestea pot conduce in timp la deplasarea placilor ceramice, insa chitul de rosturi are rolul de a mentine unite placile, chiar si in ciuda unor miscari mai puternice.

Cum se alege chitul de rosturi?

Chitul de rosturi este un material care trebuie sa ofere deopotriva un aspect deosebit, dar si o buna rezistenta. Pentru a alege un chit bun, este nevoie sa ai in vedere urmatoarele criterii:

Citeste cu atentie fisa tehnica sau eticheta produsului

In fisa tehnica sunt cel mai adesea specificate caracteristicile materialului, incepand de la produsele componente si terminand cu tipul acestuia si utilizarile sale. In acest fel poti fi sigur ca alegi un chit de rosturi potrivit pentru lucrarile tale, de calitate, cu rezistenta mare in timp.

Alege chitul in functie de gradul de uzura al suprafetelor

Intotdeauna va trebui sa ai in vedere acest aspect, deoarece chitul folosit pentru pereti va fi diferit de chitul folosit pentru pardoseli. Acest lucru se datoreaza faptului ca pardoselile sunt mai supuse solicitarilor si incarcarilor, traficului, socurilor mecanice si implicit miscarilor placilor, fata de suprafetele verticale.

Alege un chit care sa nu fie foarte ieftin

Ieftin nu inseamna intotdeauna si bun, asadar va trebui sa ai grija sa nu vanezi cel mai mic pret. Un chit care nu este de calitate va ceda repede si va permite aparitia mucegaiului sau a petelor.

Este asadar nevoie sa te documentezi putin inainte de a cumpara un anumit tip de chit, putand cere de asemenea si sfatul specialistilor, dar si parerea altor profesionisti.

Chitul de rosturi este asadar un material foarte important pentru lucrarile de amenajare, in ciuda faptului ca adesea importanta sa este trecuta cu vederea. Alege un chit potrivit pentru lucrarile tale, pentru ca acestea sa se mentina in timp in perfecta stare, fara a necesita lucrari ample de mentenanta.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns